Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Strogonow z pieczarkami

print Drukuj
Strogonow z pieczarkami

Fotolia.com

liczba porcji Liczba porcji 6
Ocena:
3.6

244 ocen

Strogonow to danie, które często gości na polskich stołach. Strogonow nie tylko wyróżnia się doskonałym smakiem, jest także sycącym posiłkiem. Proszę spróbować mojego przepisu na boeuf strogonow w klasycznym wydaniu.

składniki
  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 1/2 kg pieczarek
  • 1 papryka
  • 5 średnich ogórków konserwowych
  • 2 duże cebule
  • klarowane masło
  • natka pietruszki
  • mąka
  • 2 - 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól 
  • pieprz
sposób przygotowania

Przepis na klasyczny strogonow wygląda tak:

  1. Polędwicę wołową kroimy w paseczki w poprzek włókien, odsączamy. Następnie wrzucamy na patelnie i obsmażamy na klarowanym maśle.
  2. Gdy mięso się zarumieni dodajemy pokrojoną w cieniutkie paseczki cebulę i pokrojone w kawałki kapelusze pieczarek.
  3. Całość przykrywamy i dusimy ok 20 min.
  4. W tym czasie przygotowujemy bulion: 2 szklanki wody, pozostałe części pieczarek, natka pietruszki, sól i pieprz. Bulion przecedzamy.
  5. Do duszącego się mięsa wlewamy bulion, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę, ogórki i łyżkę koncentratu pomidorowego. Dusimy kolejne 20 min (lub wiecej w zależnosci od stopnia twardosci mięsa) do miękkości. W trakcie duszenia możemy, w razie potrzeby, dolewać wodę.
  6. Na koniec zagęszczamy mięso: w 1/2 szklanki wody rozrabiamy 2 łyżki mąki. Wlewamy do duszącego się mięsa.
  7. Dodajemy podgrzaną w ciepłym płynie kwaśną śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem.

Pyszny strogonow gotowy.

Smacznego!

Ocena:
3.6
Liczba porcji 6
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!