Surówka z czerwonej kapusty
surówka obiadowa
bardzo smaczna surowka z czerwonej kapusty z dodatkiem zdrowych kiełków lucerny
Surówka z czerwonej kapusty
Tym razem klasyczny dodatek do obiadu - surówka z czerwonej kapusty. Kapusta czerwona jest nieco twarda więc trzeba ją posiekać bardzo drobno, a następnie posolić (mozna też sparzyć gorącą wodą). Ale końcowy efekt jest naprawdę przepyszny. Polecam!
Delikatna surówka z czerwonej kapusty
Delikatna surówka z czerwonej kapusty to wyśmienity i zdrowy dodatek do pieczeni z drobiu jak i zrazów zawijanych z wołowiny. O walorach zdrowotnych delikatnej surówki z czerwonej kapusty decydują liczne witaminy i składniki mineralne, ale także obecność bardzo silnych przeciwutleniaczy, które spowalniają proces starzenia, a także zapobiegają licznym chorobom!
Prosta surówka z czerwonej kapusty
Kolejna wersja surówki z czerwonej kapusty to prosta surówka z czerwonej kapusty. Prosta surówka z czerwonej kapusty posiada komplet niezbędnych dla zdrowia witamin z grupy B, sporo witaminy A, trochę witamin E, K i rutyny... Pokuszę się nawet o stwierdzenieże prosta surówka z czerwonej kapusty jest naturalnym i znacznie skuteczniejszym rutinoskorbinem. Na jesień w sam raz!
Surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem
Zdrowotne walory surówki z czerwonej kapusty z ogórkiem są niezaprzeczalne!!! Swój kolor, surówka z czerwonej kapusty z ogórkiem zawdzięcza antocyjanom, czyli najsilniejszym przeciwutleniaczom. Zmiatają one wolne rodniki, które powodują starzenie się naszej skóry ale także całego organizmu!!! To właśnie wolne rodniki są odpowiedzialne za rozwój wielu chorób przewlekłych takich jak cukrzyca.
Tortilla
Tortilla - potrawa z hiszpańskojęzycznej kuchni. Zwykle tortilla kojarzy się u nas z plackami meksykańskimi, pszennymi, rzadziej kukurydzianymi, którymi owijamy pyszny wsad do tortilli. Tortilla, przepis na tortillę nie jest trudny. Oto przepis na domową tortillę, same placki, z mąki pszennej, choć w sumie powinno się z kukurydzianej, ale w Polsce tortilla z mąki pszennej jest najpopularniejsza.
Botwinka
Botwinka to jedna z moich ulubionych wiosennych zup. Botwinka jest bardzo prosta w przygotowaniu. Zupa botwinka smakuje wyjątkowo podana na gorąco, chociaż wiem, że wiele osób lubi chłodniki przyrządzone z botwinki. Oto moja ulubiona i sprawdzona botwinka.
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami to danie, na które mam zawsze ochotę na początku jesieni. Bo takie chrupiące, syte i bardzo smaczne pierogi z nadzieniem kapuścianym to danie, które przyrządzała mi babcia. Do tej pory pamiętam, że kiedy półmisek pełen pierogów z kapustą i grzybami doprawionych cebulką z patelni lądował na stole, nie trzeba było nikogo wołać na obiad!
Barszcz ukraiński
Barszcz ukraiński to taka potrawa, która z powodzeniem może zastąpić cały obiad. U mnie w domu je się barszcz ukraiński zabielany, czyli z dodatkiem śmietany. Oczywiście ilość śmietany dodanej do barszczu ukraińskiego zależy od upodobań, ale dla mnie to właśnie taki barszcz ukraiński jest najlepszy. Może dlatego, że jest jednym z moich smaków dzieciństwa!
Racuchy
Racuchy to danie smaczne i sycące. Racuchy twarogowe sprawdzą się na śniadanie i na kolację, tym bardziej, że moje racuchy z beztłuszczowym kefirem i chudym twarogiem są niskokaloryczne. Poznaj mój świetny przepis!
Spaghetti bolognese
Przepis na spaghetti bolognese przywiozłam z Włoch i chociaż to bardzo znane tam danie, każda gospodyni pilnie strzeże swojego sposobu na pyszne spaghetti bolognese. Odkąd spróbowałam je ugotować po powrocie do Polski, spaghetti bolognese to ulubione danie moich domowników!
Makaron z truskawkami
Czy można sobie wyobrazić smaczniejsze danie z truskawkami? W sezonie najlepsze są świeże, poza sezonem spokojnie można użyć mrożonych, też będzie bardzo smaczne. Z dodatkiem słodkiej śmietany. I makaronu. Kto jeszcze nie próbował to musi koniecznie nadrobić zaległości.
Zupa serowa
Zupa serowa to pyszna lekka zupka z pierożkami tortellini! Polecam przepis na zupę z serka śmietankowego!
Kotlety z kaszy
Zdrowe i przepyszne kotlety z bardzo zdrowej kaszy jaglanej posiadającej dużo witamin i wpływającej pozytywnie na nasze zdrowie. Kotlety z kaszy jaglanej idealnie pasują na wegetariański obiad. Ze składników powstanie 6 kotlecików.
Zupa z soczewicy
Na chłodne dni polecam tą pyszną rozgrzewającą zupę. Najlepiej smakuje bardzo gorąca. Zupa jest również syta i niedroga w przygotowaniu.
Pierś z kurczaka
Przepis na pierś z kurczaka w sosie śmietankowym - kolejny pomysł na niedzielny obiad! Polecam sprawdzony przepis na pierś z kurczaka, bo obiad jest pyszny!
Risotto z owocami morza
Przepis na kalmarowe risotto to coś dla miłośników frutti di mare, idealne połaczenie ryżu i kalmarów. Przepis na takie risotto nie jest skomplikowany, a efekt będzie naprawde pyszny! Polecam przepis na risotto w moim wydaniu!
Makaronowa sałatka
Sprawdzony przepis na sałatkę makaronową. Z nadmiaru makaronu robię pyszną sałatkę z piersią kurczaka i jajkiem - smakuje wspaniale.
Pierogi z bananami
Takie pierogi z bananami z powodzeniem można przygotować na słodki obiad lub podwieczorek. Polecam przepis na te pierogi.
Zupa cebulowa
Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :)
Przepis na ciasto marchewkowe
Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Dwa sposoby na sernik z bezą
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Przepis na tiramisu czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)