Surówka z kiszonej kapusty
Masło czosnkowe
Jak zrobić masło czosnkowe? Bardzo prosto, bo przepis na masło czosnkowe jest naprawdę prosty, a mamy idealne masło czosnkowe, które można wykorzystać do wielu celów, czy to na grilla, czy to do ryby, na kanapkę, czy co tam nam przyjdzie do głowy.
Placek po węgiersku
Placek po węgiersku tak naprawdę jest plackiem po polsku. Nazwa “placek po węgiersku” pochodzi od gulaszu z jakim jest podawany, ostrego i dość mocno paprykowego. Ja polecam placek po węgiersku z gulaszem prawie bez sosu mięsnego, za to z dodatkiem sosu czosnkowego. Czysta rozpusta.
Pierogi z kapustą i grzybami
Pierogi z kapustą i grzybami to danie, na które mam zawsze ochotę na początku jesieni. Bo takie chrupiące, syte i bardzo smaczne pierogi z nadzieniem kapuścianym to danie, które przyrządzała mi babcia. Do tej pory pamiętam, że kiedy półmisek pełen pierogów z kapustą i grzybami doprawionych cebulką z patelni lądował na stole, nie trzeba było nikogo wołać na obiad!
Hummus
Na sam widok różowego hummusu z pieczonym burakiem niejednemu może pociec ślinka. Piękny, smakowity kolor hummusu z pieczonym burakiem jest jego niewątpliwym atutem, natomiast połączenie buraka i ciecierzycy dostarcza również solidnej dawki żelaza! Hummus z pieczonym burakiem szczególnie polecam osobom cierpiącym na anemię.
Domowe kostki rosołowe
Grzybowa pasta bulionowa wykonana na bazie suszonych borowików, świeżych ziół i warzyw jest na pewno zdrowszą alternatywą popularnych buliontek i kostek rosołowych dostępnych w sklepach. Dodatkowym plusem grzybowej pasty rosołowej jest użycie soli morskiej, która w porównaniu ze zwykłą solą zawiera mniej sodu i ma bardziej słony smak dzięki czemu możemy jej zastosować mniej!
Tapenada
Tapenada wywodząca się z Prowansji to potrawa zaliczana do kuchni śródziemnomorskiej ma bardzo charakterystyczny smak – lekko słonawy, orzeźwiający z nutą czosnku. Chrupiące grzanki z tapenadą z zielonych oliwek polecam na wytrawny podwieczorek czy lekką kolację. Zastosowań tapenady z zielonych oliwek jest wiele – ważne, że pastę zrobimy mega szybko i prosto! Polecam :)
Sałatka caprese
Sałatka caprese to włoska przystawka, która szturmem zdobyła serca i stoły Polaków. Ja zakochałam się w tym smaku już od pierwszego kęsa. Sałatka caprese z mozarellą mini jest równie pyszna, przykuwa uwagę gości i czaruje delikatnym smakiem. Moja wersja sałatki caprese nieco różni się od oryginału ale moim zdaniem i taka smakuje świetnie. Polecam :)
Jaglanka
Lubicie zupy mleczne, a znudziła się Wam tradycyjna owsianka? W takim razie proponuje wyrwać się ze śniadaniowego schematu i przygotować równie pożywną i zdrową jaglaną owsiankę - jaglankę. Taka jaglanka dostarcza pełnowartościowego białka, węglowodanów, a równocześnie jest lekkostrawna i przede wszystkim smaczna! Jaglana owsianka - jaglanka - w sam raz na zdrowy początek dnia:)
Stek wołowy
Dla prawdziwego mężczyzny polecam przepis na stek wołowy z antrykota. Pamiętajcie kobiety krwisty i dobrze przyprawiony stek wołowy sprawi, że wasz facet zrobi dla was wszystko, no może prawie wszystko...
Kapuśniak
Sprawdzony przepis na kapuśniak. Bardzo smaczna i sycąca zupa, idealna na jesienno-zimowe chłody. Na bazie kiszonej kapusty, z delikatną zasmażką na wiejskim smalcu. Rozgrzewająca i pyszna zupa kapuśniak, polecam!
Sałatka pieczarkowa
Uwielbiam takie sałatki, robi się ja bardzo szybko z zaledwie kilku składników. Ta sałatka najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Polecam na śniadanie lub kolację. Do sałatki najlepiej użyć buraczków tartych na dużych oczkach.
Bułki pszenne
Smaczne bułeczki na śniadanie, kolację idealne do wędliny, serów!
Sałatka do obiadu
Przepis na sałatkę do obiadu, oto lekka, chrupiąca surówka na upalne dni lata. Pyszna i zdrowa surówka zawsze w cenie.
Jabłka z kruszonką
Gdy mamy ochotę na coś słodkiego możemy przygotować oto takie pieczone jabłka z kruszonką. Upieczone musli pysznie chrupie w kruszonce. A dodatek cynamonu sprawia, że nie można się od niego oderwać. Polecam.
Zupa marchewkowa
Przepis na zupę marchewkową. Polecam, bo zupa marchewkowa jest łagodna w smaku z wyczuwalną "nutą" koperku.
Serek z jabłkiem
Gdy mamy ochotę na deser to możemy przygotować taki o to pyszny serek z pieczonym jabłkiem i cynamonową nutką. Polecam.
Kaszanka pieczona w jabłku
Danie jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Podana na ciepło kaszanka pieczona w jabłku smakuje wysmienicie:)
rożki krucho drożdżowe
kruche ciasteczka z jabłkowym nadzieniem ,jabłka można zastąpić np. śliwką lub truskawką
Zupa cebulowa
Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :)
Przepis na ciasto marchewkowe
Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Dwa sposoby na sernik z bezą
Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.
Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Przepis na tiramisu czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)