Surówka z pora, marchewki j jabłka

Surówka z pora, marchewki j jabłka

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

W polskiej kuchni por jest traktowany bardziej jako przyprawa niż samodzielna jarzyna - najczęściej jest składnikiem dodawanej do zup włoszczyzny. Najwyższy czas to zmienić! A Surówka z pora, marchewki i jabłka to doskonały pretekst... Słodkie jabłko i marchewka przełamują ostrzejszy smak pora, dlatego surówka z pora, marchewki i jabłka jest taka pyszna :)

Składniki:

  • Por (biała część) 2 sztuki
  • Marchew 2 sztuki
  • Jabłko 1 sztuka
  • Jogurt naturalny gęsty 2 łyżki
  • Sok z cytryny odrobina
  • Sól morska, pieprz

Sposób przygotowania:

A teraz przepis na prostą surówkę z pora i marchewki:

  1. Warzywa i jabłko dokładnie umyć a następnie obrać
  2. Jabłko skropić sokiem z cytryny (aby nie ściemniało)
  3. Pory pokroić w półplasterki
  4. Całość delikatnie posolić i odstawić - por powinien lekko puścić sok
  5. Obraną marchewkę i jabłko zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach
  6. Pora odcisnąć z nadmiaru wody
  7. Następnie wszystkie składniki należy wymieszać

Doprawić do smaku Na zdrowie!

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy