Ciasto z budyniem i jabłkami

Ciasto z budyniem i jabłkami

Ocena:

18 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Ciasto robi sie szybciutko a połaczenie budyniu z jabłkami nadaje lepszy smak i wygląd.

Składniki:

Składniki na ciasto:

·  3 szk. Mąki pszennej

·  1 ½ szk. Cukru

·  1 łyżka proszku do pieczenia

·   1 Kostka margaryny

·  2 jajka

 

Składniki na masę:

·   2  opakowania budyniu waniliowego

·   1 litr Mleka

·  4 łyżki cukru

Pozostałe składniki:

·  ½ kg jabłek

·  ½ opak. kisiel cytrynowy

 

                     

 

Sposób przygotowania:

1. Składniki na ciasto zagniatamy i dzielimy na  dwie części ( 2/3 oraz 1/3 ).

2. Większą cześć  ciasta rozłożyć na blaszce.

3. Mniejszą część schować do zamrażalnika.

4.  Jabłka obieramy, kroimy na plastry po czym wykładamy na ciasto i posypujemy proszkiem kisiel.

5. Następnie gotujemy budyń wg przepisu na opakowaniu i wykładamy na jabłka.

6.  Zamrożone ciasto ścieramy na budyń na tarce o dużych oczkach.

7.  Piec 50 minut w 180 ˚ C.

Autor: maalikaa

Polecamy nasze przepisy