Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Ciasto z połowkami jabłek

print Drukuj
Ciasto z połowkami jabłek

Alcia0405

liczba porcji Liczba porcji 10
Ocena:
3.7

4 oceny

Sezon na jabłka u mnie już dawno rozpoczęty:), więc co chwile kombinuję, co tu wymyślec. Jeśli masz za dużo jabłek, to wykorzystaj ten przepis na szarlotkę.

składniki
  • 3 szkl mąki
  • 250 g masła/margaryny
  • 1/2 szkl cukru pudru
  • 4 żółtka
  • cukier waniliowy, 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 
  • 3 łyżki śmietany,
  • ok 10 jabłek,( w zależności jaka duża blaszka )
  • cynamon
  • cukier kryształ do posypania jabłek.
sposób przygotowania

Przepis na szarlotkę:

  1. Mąkę siekamy z tłuszczem , dodajemy cukry, śmietanę ,żółtka i zagniatamy ciasto. Wkładamy do lodówki na przynajmniej 1 godz.
  2. Jabłka obieramy ze skórki,przecinamy na połówki i wydrążamy środek. Ciasto dzielimy na połowę. Jedną część należy  rozwałkować i wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto ponakłuwać widelcem i układać połówki jabłek wydrążoną stroną do spodu. Jabłka posypać cynamonem i cukrem.
  3. Ja dodatkowo wykorzystałam białka i przykryłam każde pierzynką:
  4. (Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać 2 łyżki cukru, 1/3 płaskiej łyżeczki pr do pieczenia i budyń waniliowy.)
  5. Na wierzch  na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Piec w temp 170/180°do zarumienienia.

Szarlotka gotowa.

Smacznego!

Ocena:
3.7
Liczba porcji 10
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!