Mini szarlotka

Mini szarlotka

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na szarlotkę - pięknie prezentujące się ( i pysznie  smakujące ) babeczki z jabłkowym nadzieniem z nutą cynamonu i anyżu. POLECAM !!!

Składniki:

  • ciasto kruche :
  • masło 100 gram
  • mąka krupczatka 1,5 szklanki
  • żółtka 3 sztuki
  • sól szczypta
  • nadzienie :
  • jabłka  3 sztuki
  • anyż 2 gwiazdki
  • cynamon mielony 1/2 łyżeczki
  • mąka ziemniaczana 1 łyżeczka
  • cukier 3 łyżki
  • sok jabłkowy 4 łyżki
  •  

Sposób przygotowania:

Przepis na szarlotkę - babeczki:

  1. z podanych składników zagnieśc ciasto kruche, podzielić na 1/3 i 2/3, zawinąć w folię i na godzinę do lodówki
  2. obrane jabłka pokroić w kostkę, poddusić z cukrem i anyżem( 10 minut), wyjąć anyż
  3. makę wymieszać z sokiem jabłkowym i wlać do jabłek, wsypać cynamon
  4. foremki wylepić ciastem, podpiec 5 minut w200 st., potem na podpieczone ciasto wyłożyć masę, resztę ciasta zetrzeć na tarce i posypać górę, piec 15 minut w 180 st.

Pyszny deser gotowy.

Smacznego!

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy