Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Mini szarlotki.

print Drukuj
Mini szarlotki.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

2 oceny

Takie szarlotki są pyszne, pachnące cynamonem, podane z bitą śmietaną smakują wybornie. Polecam na podwieczorek.

składniki

Ciasto:

1 jajko

pół szklanki cukru pudru

półtorej szklanki mąki pszennej

12,5 dag masła lub margaryny

1 łyżka śmietany 12 %

pół łyżeczki proszku do pieczenia

 

Nadzienie do szarlotek:

cynamon według uznania

pół kilo jabłek

 

Dodatkowe składniki:

bita śmietana do szarlotek

cukier puder do oprószenia szarlotek

masło do posmarowania foremek

bułka tarta do posypania foremek

sposób przygotowania

1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.

2. Następnie jabłka myjemy i osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku.

3. Foremki na tartaletki o średnicy 7 cm smarujmy masłem i oprószamy bułką tartą.

4. Następnie przygotowane ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim foremki, nakłuwamy widelcem, następnie na ciasto nakładamy porcje jabłek i oprószamy cynamonem według uznania (jeżeli jabłka są zbyt kwaśne można oprószyć je cukrem kryształem). Pozostałe ciasto wałkujemy wyciskamy paski i układamy kratkę na jabłkach.

5. Tak przygotowane tarty pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni, do zrumienienia.

6. Szarlotki studzimy i podajemy oprószone cukrem pudrem i udekorowane bitą śmietaną.

7. Smacznego.

Tagi: Tarta, Jabłka
Autor:
Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!