Takie szarlotki są pyszne, pachnące cynamonem, podane z bitą śmietaną smakują wybornie. Polecam na podwieczorek.
Ciasto:
1 jajko
pół szklanki cukru pudru
półtorej szklanki mąki pszennej
12,5 dag masła lub margaryny
1 łyżka śmietany 12 %
pół łyżeczki proszku do pieczenia
Nadzienie do szarlotek:
cynamon według uznania
pół kilo jabłek
Dodatkowe składniki:
bita śmietana do szarlotek
cukier puder do oprószenia szarlotek
masło do posmarowania foremek
bułka tarta do posypania foremek
1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.
2. Następnie jabłka myjemy i osuszamy, obieramy i usuwamy gniazda nasienne i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Odciskamy z nadmiaru soku.
3. Foremki na tartaletki o średnicy 7 cm smarujmy masłem i oprószamy bułką tartą.
4. Następnie przygotowane ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wylepiamy nim foremki, nakłuwamy widelcem, następnie na ciasto nakładamy porcje jabłek i oprószamy cynamonem według uznania (jeżeli jabłka są zbyt kwaśne można oprószyć je cukrem kryształem). Pozostałe ciasto wałkujemy wyciskamy paski i układamy kratkę na jabłkach.
5. Tak przygotowane tarty pieczemy około 20-25 minut w temperaturze 170 stopni, do zrumienienia.
6. Szarlotki studzimy i podajemy oprószone cukrem pudrem i udekorowane bitą śmietaną.
7. Smacznego.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu