Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Rustykalna szarlotka

print Drukuj
Rustykalna szarlotka

joanna1974

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
5.0

2 oceny

Sprawdzony przepis na szarlotkę w starym stylu - oto smaczna szarlotka pachnąca anyżem i cynamonem. Wspaniały jabłecznik pełen smaku i aromatu!

składniki
  • składniki na kruche ciasto do szarlotki:
  • mąka krupczatka 2,5 szklanki
  • margaryna 200 gram 
  • jajka 3 sztuki 
  • cukier puder 1/2 szklanki
  • masa jabłkowa na szarlotkę:
  • jabłka 2 kg 
  • cukier 1/3 szklanki 
  • kardamon mielony 2 łyżeczki 
  • cukier waniliowy 1 opakowanie 
  • cynamon mielony 2 łyżeczki 
  • anyż mielony 2 łyżeczki
sposób przygotowania

Sprawdzony przepis na szarlotkę, w pysznym starym stylu. Po prostu niebo w gębie!

  1. Najpierw musimy zrobić ciasto na szarlotkę, w tym przypadku kruche ciasto i tak z podanych składników szybko zagniatamy jednolite ciasto.
  2. Następnie musimy ciasto rozwałkować a na cieście ułożyć duży talerz i odciąć koło, ciasto przełożyć na papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10 minut.
  3. Teraz pora na masę jabłkową, więc najpierw obrane jabłka kroimy na grube plastry, dodajemy cukier zwykły i wanilinowy oraz przyprawy i przekładamy do garnka. Gotujemy  do chwili, aż jabłka zmiękną.
  4. Na podpieczony spód wykładamy jabłka, brzegi ciasta zawijamy do środka, pieczemy 30 minut. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Wspaniała rustykalna szarlotka gotowa.

Smacznego!

Ocena:
5.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!