Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Ocena: ★

30 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Przepis na szarlotkę. Szarlotkę przygotowuje się błyskawicznie, bez ucierania, zagniatania, miskowania. Szarlotkę można podawać na zimno lub na ciepło z lodami.

Składniki:

  • 1,5 kg jabłek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka cynamonu
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 150 g masła

Sposób przygotowania:

Przepis na szarlotkę, pyszna szarlotka sypana w kilku krokach:

  1. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach lub pokroić w cienkie plasterki (ja preferuję plasterki).
  2. W misce mieszamy sypkie składniki: cukier, mąkę, bułkę tartą i proszek do pieczenia.
  3. Na wysmarowaną tłuszczem blaszkę wsypujemy połowę mieszanki.
  4. Na wierzch wykładamy jabłka, które posypujemy cynamonem i cukrem waniliowym.
  5. Na jabłka wysypujemy pozostałą część mieszanki. Na wierzch ciasta kładziemy plastry masła.
  6. Blaszkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok. 50-60 min w temperaturze 180 stopni.

Szarlotka sypana smakuje zarówno na ciepło (wtedy najlepiej podawać je z lodami) jak i na zimno.

Smacznego!

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy