Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Szarlotka z zieloną bezą

print Drukuj
Szarlotka z zieloną bezą

AsiaK

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
3.6

13 ocen

Połączenie winnych jabłek ze słodką, zieloną, kisielową bezą to super połączenie! Szarlotka z zieloną bezą - moje ulubione ciasto:) Szarlotka przepis jest łatwy, więc warto wypróbować!

składniki

Ciasto:

  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 250 g mąki
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru (w zależności od smaku jabłek)
  •  1 łyżeczka przyprawy do szarlotki Delecty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść rodzynek sułtanek
  • szczypta cynamonu

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • kisiel jabłkowy
sposób przygotowania

Przepis na szarlotkę z zieloną bezą:

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, proszek do pieczenia, żółtka oraz cukier puder. Zagniatamy ciasto, a pozniej dzielimy je na dwie części: większą i mniejszą.
  2. Mniejsze zawijamy w folię spożywczą oraz wkładamy do zamrażalnika na minimum pół godziny. W tym czasie nakładamy większe ciasto na foremkę wyłożoną sreberkiem, przekłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 190 stopni.
  3. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotujemy na patelni na małym ogniu. Dodajemy cukier, cynamon, przyprawę do szarlotki, rodzynki oraz wyciśnięty sok z cytryny. Gotujemy około 15 minut aż sok z jabłek troszkę odparuje.
  4. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą dobrze ubite to dodajemy stopniowo cukier oraz kisiel (proszek).
  5. Na podpieczone ciasto nakładamy warstwę jabłek, następnie ubita pianę, a na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu szarlotkę z zieloną bezą można oprószyć lekko cukrem pudrem.

Pyszna szarlotka z bezą gotowa. Warto przepis na szarlotkę mieć zawsze na podorędziu, bo ciasto jest naprawdę pyszne. 

Smacznego:)

Ocena:
3.6
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!