Szarlotka z zieloną bezą

Szarlotka z zieloną bezą

Ocena: ★

13 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Połączenie winnych jabłek ze słodką, zieloną, kisielową bezą to super połączenie! Szarlotka z zieloną bezą - moje ulubione ciasto:) Szarlotka przepis jest łatwy, więc warto wypróbować!

Składniki:

Ciasto:

  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 250 g mąki
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa jabłkowa:

  • 1,5 kg jabłek
  • 4 łyżki cukru (w zależności od smaku jabłek)
  •  1 łyżeczka przyprawy do szarlotki Delecty
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • garść rodzynek sułtanek
  • szczypta cynamonu

Beza:

  • 5 białek
  • szczypta soli
  • 3/4 szklanki cukru
  • kisiel jabłkowy

Sposób przygotowania:

Przepis na szarlotkę z zieloną bezą:

  1. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, proszek do pieczenia, żółtka oraz cukier puder. Zagniatamy ciasto, a pozniej dzielimy je na dwie części: większą i mniejszą.
  2. Mniejsze zawijamy w folię spożywczą oraz wkładamy do zamrażalnika na minimum pół godziny. W tym czasie nakładamy większe ciasto na foremkę wyłożoną sreberkiem, przekłuwamy widelcem. Pieczemy 15 minut w temperaturze 190 stopni.
  3. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach. Gotujemy na patelni na małym ogniu. Dodajemy cukier, cynamon, przyprawę do szarlotki, rodzynki oraz wyciśnięty sok z cytryny. Gotujemy około 15 minut aż sok z jabłek troszkę odparuje.
  4. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Gdy będą dobrze ubite to dodajemy stopniowo cukier oraz kisiel (proszek).
  5. Na podpieczone ciasto nakładamy warstwę jabłek, następnie ubita pianę, a na wierzch ścieramy na tarce pozostałe ciasto. Pieczemy 40 minut w temp. 180 stopni.

Po upieczeniu szarlotkę z zieloną bezą można oprószyć lekko cukrem pudrem.

Pyszna szarlotka z bezą gotowa. Warto przepis na szarlotkę mieć zawsze na podorędziu, bo ciasto jest naprawdę pyszne. 

Smacznego:)

Autor: AsiaK

Polecamy nasze przepisy