Szarlotki w wersji mini

Szarlotki w wersji mini

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 6

Mini ciastka podajemy przestudzone, polane lukrem, posypane cukrem pudrem lub cukrem perłowym. A najlepiej z porcją lodów waniliowych.

Składniki:

Składniki:

Kruche ciasto:

120 g masła
3 łyżki drobnego cukru
2 żółtka jaj
szklanka mąki i 3 łyżki
2 szczypty soli
 Nadzienie:

1 kg jabłek
cukier do smaku
pół łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

Obieramy jabłka. Kroimy w małe kawałki. Do rondelka wkładamy łyżkę masła. Gdy się rozpuści dodajemy kawałki jabłek. Chwilkę smażymy i wsypujemy cukier. Cały czas mieszamy i smaży aż jabłka zmiękną ale nie będą się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i posypujemy cynamonem. Mieszamy.

Do miski wsypujemy mąkę, sól i wkładamy pokrojone w kawałki masło. Rozcieramy palcami na małe grudki. Wlewamy utarte żółtka z cukrem. Zagniatamy szybko ciasto do momentu aż będzie można uformować je w kulę. Jakby nie chciały grudki ciasta się połączyć, skrapiamy je odrobiną wody. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Do jednej z nich dosypujemy kakao i zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki. Na dno wysmarowanych masłem i oprószonych tartą bułką foremek wykładamy jasne ciasto. Na ciasto kładziemy po dwie łyżki nadzienia z jabłek. Przykrywamy je kawałkami kakaowego ciasta.

Wstawiamy foremki do nagrzanego piekarnika.W temperaturze 180 stopni pieczemy około 20-30 minut.

# Tagi:

Autor: sylwiach

Polecamy nasze przepisy