3 łyżki drobnego cukru
2 żółtka jaj
szklanka mąki i 3 łyżki
2 szczypty soli
Nadzienie:
1 kg jabłek
cukier do smaku
pół łyżeczki cynamonu
Obieramy jabłka. Kroimy w małe kawałki. Do rondelka wkładamy łyżkę masła. Gdy się rozpuści dodajemy kawałki jabłek. Chwilkę smażymy i wsypujemy cukier. Cały czas mieszamy i smaży aż jabłka zmiękną ale nie będą się rozpadać. Zdejmujemy z ognia i posypujemy cynamonem. Mieszamy.
Do miski wsypujemy mąkę, sól i wkładamy pokrojone w kawałki masło. Rozcieramy palcami na małe grudki. Wlewamy utarte żółtka z cukrem. Zagniatamy szybko ciasto do momentu aż będzie można uformować je w kulę. Jakby nie chciały grudki ciasta się połączyć, skrapiamy je odrobiną wody. Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Do jednej z nich dosypujemy kakao i zagniatamy, owijamy w folię i wkładamy do lodówki. Na dno wysmarowanych masłem i oprószonych tartą bułką foremek wykładamy jasne ciasto. Na ciasto kładziemy po dwie łyżki nadzienia z jabłek. Przykrywamy je kawałkami kakaowego ciasta.
Wstawiamy foremki do nagrzanego piekarnika.W temperaturze 180 stopni pieczemy około 20-30 minut.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu