Grillowane szparagi z szynką

Grillowane szparagi z szynką

Ocena:

12 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Nie ma jak przepis na szparagi, gdy przed nami weekend. A jak weekend to przepisy na grilla. I mamy wspaniałe połączenie: grillowane szparagi zawinięte w surową szynkę. Delikatny smak szparagów przełamany dojrzewającą szynką to po prostu niebo w gębie!

Składniki:

  • 2 pęczki szparagów
  • szynka dojrzewająca 20 dkg
  • pomidorki koktajlowe
  • roszponka do dekoracji
  • pieprz
  • łyżka cukru
  • sól
  • sos do szparagów:
  • majonez 1/2 szklanki
  • 3 łyżki jogurtu greckiego
  • łyżka soku z cytryny

Sposób przygotowania:

Przepis na szparagi grillowane z szynką dojrzewającą:

  1. Pierwszym krokiem będzie opłukanie szparagów, a następnie obcięcie zdrewniałych końców.
  2. Teraz szparagi blanszujemy, czyli do posolonego i osłodzonego wrzątku wrzucamy na ok. 4 minuty szparagi (gdy mamy białe szparagi to blanszujemy je 5 minut) i odcedzamy.
  3. Szparagi owijamy szynką i wrzucamy na dobrze rozpalonego grilla. Grillujemy po ok. 3-4 minuty z każdej strony.
  4. W międzyczasie przygotowujemy sos do szparagów, a więc majonez mieszamy z jogurtem, dodajemy sok z cytryny, pieprz sól i intensywnie mieszamy.
  5. Pomidorki koktajlowe przekrajamy i wykładamy szparagi na roszponkę.

Delikatne szparagi z szynką gotowe. Smacznego!

A jak wybrać szparagi? Najlepiej żeby były grube, o jasnych zamknietych główkach z gładkimi pędami, wtedy szparagi będą najlepsze.

Polecamy nasze przepisy