Przepis na białe szparagi

Przepis na białe szparagi

Ocena: ★

39 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Szparagi to jedne z pierwszych warzyw pojawiających się wiosną na polskich rynkach. Białe szparagi są nieco łagodniejsze i bardziej delikatne niż szparagi zielone ale trudniejsze w przygotowaniu. To mój przepis na białe szparagi - pomijając przygotowanie - jest mega łatwy:)

Składniki:

  • 1 pęczek białych szparagów
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka bułki tartej
  • sól
  • cukier

Sposób przygotowania:

Sprawdzony przepis na białe szparagi, pyszne i aromatyczne.

  1. Szparagi   myjemy, odcinamy twarde końce, obieramy łodygi. Wkładamy do wysokiego garnka i gotujemy w lekko osolonej i posłodzonej wodzie przez ok 10-15 min
  2. Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy bułkę tartą i zrumieniamy.
  3. Ugotowane   szparagi    wykładamy na talerze, polewamy masłem z bułką.

 

Porada: jak przygotować białe   szparagi

  1. Szparagi    możemy obierać zwykłym nożykiem bez ząbków, obieraczką do warzyw lub użyć specjalnej obieraczki do szparagów
  2. Obieramy je od góry do dołu, zaczynając pod główką. Robimy to bardzo dokładnie aby nie pozostawić włókien.
  3. Przy młodych szparagach wystarczy odciąć ok 2 cm końcówki, przy starszych do ok. 5 cm.

Smacznego!

Białe szparagi warto jeść, gdyż są pożywne i niskokaloryczne. Zawierają duzo białka, a w 100 g. mają tylko 18 kcal. Także białe szparagi gotujemy i zajadamy :)

Autor: Konstancja

Polecamy nasze przepisy