Szparagi - risotto ze szparagami

Szparagi - risotto ze szparagami

Ocena: ★

6 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Jak zrobić szparagi.. Eureka! Risotto ze szparagamiPrzepis na risotto ze szparagami "podsłuchałam" w pracy i wypróbowałam:) Szparagi są znakomite i to pożywne danie na obiad lub kolację. Co ciekawe ten sposób podania szparagów przypadł do gustu również dzieciom.

Składniki:

  • 1 pęczek zieonych szparagów
  • 1,5 szklanki ryżu do risotto 
  • dwie szalotki
  • kieliszek białego, wytrawnego wina
  • 1 litr bulionu (może byc z kostki lub domowy)
  • łyżka masła
  • parmezan
  • 3 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Szparagi - risotto ze szparagami krok po kroku:

  1. Szparagi czyścimy, myjemy, odcinamy twarde końcówki. Gotujemy ok 5 min (al dente)
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwe z oliwek, wrzucamy cebule i lekko podsmażamy. Dodajemy surowy ryż, chwilę mieszamy a następnie zalewamy całość białym winem i cały czas mieszamy aż do całkowitego odparowania alkoholu.
  3. Następnie porcjami wlewamy bulion: kolejną porcje dodajemy, gdy ryż wchłonie poprzednią.
  4. Po ok. 20 min ryż powinien być miękki. Dodajemy wtedy masło, pokrojone szparagi, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy z ognia i trzymamy pod przykryciem ok 5 min.
  5. Możemy posypać parmezanem i risotto pt.: "Pomysł na szparagi" gotowe!

Smacznego!

Autor: Oleńka

Polecamy nasze przepisy