Szparagi z makaronem

Szparagi z makaronem

Ocena: ★

19 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

Sezon na szparagi trwa, więc polecam przepis na szparagi z makaronem. Wyjątkowego smaku nadaje całemu daniu sos, w którym mamy zmiksowane łodygi szparagów. Te szparagi z makaronem możemy podać również wegetarianom.

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 250 g makaronu tagliatelle
  • 140 ml śmietany kremówki - 30%
  • 2 ząbki czosnku (obrane ale nie posiekane)
  • 50 g parmezanu (połowę ścieramy, połowę zostawić)

Sposób przygotowania:

Szparagi przygotowujemy w ten sposób:

  1. Szparagi dokładnie myjemy, czyścimy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Oddzielamy główki od łodyg.
  2. SOS:
    W małym rondelku podgrzewamy śmietanę, dodajemy ząbki czosnku i doprowadzamy do wrzenia, Po zagotowaniu czosnek wyjmujemy
  3. Łodygi szparagów gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 5 min - do miękkości, odcedzamy. Dodajemy do zagotowanej śmietany, dosypujemy starty parmezan i blendujemy aż do uzyskania jednolitej masy
  4. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Na dwie minuty przed końcem gotowania wrzucamy do wody główki szparagów. Całość odcedzamy, dodajemy do podgrzanego sosu, mieszamy.
  5. Szparagi wykładamy na talerze i posypujemy płatami parmezanu.

 

Smaczne szparagi zasmakują każdemu, goraco polecam  szparagi!

Smacznego!

Autor: Olga

Polecamy nasze przepisy