Zapiekane szparagi - prosty przepis

Zapiekane szparagi - prosty przepis

Ocena: ★

49 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Przepis na szparagi - szparagi zapiekane. Przygotowanie zapiekanych szparagów jest bardzo proste. Szparagi zapiekane są też bardziej aromatyczne niż szparagi gotowane. Szparagi możemy je serwować jako osobne danie albo jako dodatek do dań mięsnych, rybnych.

Składniki:

  • 1 pęczek zielonych grubszych szparagów
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta soli
  • świeżo zmielony pieprz - do smaku

Sposób przygotowania:

Szparagi - przygotowanie:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy twarde końcówki i osuszamy.
  3. Układamy szparagi - jedną warstwę na blasze, mocno skrapiamy oliwą z oliwek, posypujemy solą i świeżo zmielonym pieprzem (nie żałujemy tych składników)
  4. Blachę wsuwamy do piekarnika na około 20 minut.
  5. Szparagi w tak wysokiej temperaturze mogą się delikatnie zbrązowić
  6. Po wyjęciu szparagi możemy posypać parmezanem.

Smacznego!

Autor: Konstancja

Polecamy nasze przepisy