Tapenada z czarnych oliwek

Tapenada z czarnych oliwek

Ocena: ★

5 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Tapenada z czarnych oliwek to potrawa kuchni śródziemnomorskiej, chociaż wywodzi się z Prowansji. Dieta mieszkańców krajów basenu śródziemnomorskiego jest uznawana za najzdrowszy sposób odżywiania, co jest poparte wieloletnimi obserwacjami, ale również udowodniono korzystny wpływ diety śródziemnomorskiej na nasze DNA! Zatem polecam tapenadę z czarnych oliwek jak wszystkie inne potrawy kuchni śródziemnomorskiej.

Składniki:

  • Czarne oliwki 1 mały słoiczek
  • Fileciki anchois 2-3 sztuki
  • Kapary 2 łyżki
  • Pieprz czarny Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Aby przygotować klasyczną tapenadę z czarnych oliwek należy:

  1. Zmiksować czarne oliwki, fileciki anchois, czarny pieprz oraz kapary
  2. Dolać oliwę, uzyskując średnio gęstą konsystencję pasty
  3. Doprawić pieprzem do smaku

Świetnie  smakuje z chrupiącą bagietką lub jako dodatek do nachosów

 

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy