Czekoladowo - krucha tarta

Czekoladowo - krucha tarta

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Ta tarta jest krucha i mocno czekoladowa. Trudno jej się oprzeć. Dla wielbicieli czekolady i oczywiście tart:)

Składniki:

Na ciasto:

  • 10 dag masła lub margaryny
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • bułka tarta do posypania formy
  • masło do posmarowania formy
  • pól tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )

Na krem:

  • 2 łyżki kakao
  • 1 szklanka śmietany kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • 1 łyżka żelatyny

Sposób przygotowania:

Przepis na czekoladowo - kruchą tartę:

  1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i przekładamy do foremki na tartę, posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą o średnicy 25 cm. Nakłuwamy widelcem i pieczemy około 15-20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczoną dokładnie studzimy.
  2. Żelatynę rozpuszamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Następnie schłodzoną kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy kakao i żelatynę, dokładnie ubijamy. Gotowy krem wykładamy równomiernie na przestudzoną tartę.
  3. Czekoladę ścieramy na tarce i posypujemy nią tartę. Gotową tartę wstawiamy do lodówki żeby dobrze stężała.

Po tym czasie tartę czekoladową kroimy i podajemy. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy