Śmietankowo-waniliowa tarta z jabłkami.

Śmietankowo-waniliowa tarta z jabłkami.

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Jest to moja ulubiona tarta. Pyszna, delikatna i pachnąca. Krem jest tak pyszny, że nie można się od niego oderwać.

Składniki:

Ciasto:

10 dag masła lub margaryny

1 jajko

półtorej szklanki mąki tortowej

4 łyżki cukru pudru

1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

 

Masa śmietankowo-waniliowa:

1 śmietana 18% ( 330 g )

2 jajka

szczypta proszku do pieczenia

szczypta soli

4 łyżki cukru pudru

1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią

1 budyń waniliowy

 

Dodatkowo:

kilka małych jabłek

sok z cytryny

mąka pszenna do posypania stolnicy

masło do posmarowania formy

 

 

Sposób przygotowania:

1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie na posypanej mąką stolnicy rozwałkować i wyłożyć do formy na tartę o średnicy 25 cm, posmarowanej masłem.

2. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.

3. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować, żeby nie było grudek ( masa jest dość rzadka ).

4. Masę śmietankową przelać na schłodzone ciasto.

5. Jabłka obrać, umyć i dokładnie osuszyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.

6. Każdą połówkę jabłka naciąć i skropić sokiem z cytryny, następnie ułożyć je na masie śmietankowej.

7. Tartę piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.

8. Upieczoną tartę dobrze wystudzić w formie. Pokroić i podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy