Śmietankowo-waniliowa tarta z jabłkami.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 12
Jest to moja ulubiona tarta. Pyszna, delikatna i pachnąca. Krem jest tak pyszny, że nie można się od niego oderwać.
Składniki:
Ciasto:
10 dag masła lub margaryny
1 jajko
półtorej szklanki mąki tortowej
4 łyżki cukru pudru
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Masa śmietankowo-waniliowa:
1 śmietana 18% ( 330 g )
2 jajka
szczypta proszku do pieczenia
szczypta soli
4 łyżki cukru pudru
1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
1 budyń waniliowy
Dodatkowo:
kilka małych jabłek
sok z cytryny
mąka pszenna do posypania stolnicy
masło do posmarowania formy
Sposób przygotowania:
1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Następnie na posypanej mąką stolnicy rozwałkować i wyłożyć do formy na tartę o średnicy 25 cm, posmarowanej masłem.
2. Ciasto nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników.
3. Jajka ubić z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie zmiksować, żeby nie było grudek ( masa jest dość rzadka ).
4. Masę śmietankową przelać na schłodzone ciasto.
5. Jabłka obrać, umyć i dokładnie osuszyć, przekroić na pół i usunąć gniazda nasienne.
6. Każdą połówkę jabłka naciąć i skropić sokiem z cytryny, następnie ułożyć je na masie śmietankowej.
7. Tartę piec około 55 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia.
8. Upieczoną tartę dobrze wystudzić w formie. Pokroić i podawać. Smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Śmietankowo-waniliowa tarta z jabłkami.
Jest to moja ulubiona tarta. Pyszna, delikatna i pachnąca. Krem jest tak pyszny, że nie można się od niego oderwać.Krucha tarta z kremem waniliowym
Ta tarta jest krucha i bardzo słodka. Nie można jej się oprzeć. Kruchą tartę z kremem waniliowym polecam zwłaszcza...Zobacz więcej przepisów na: