Tarta z czereśniami - ulubiony przepis

Tarta z czereśniami - ulubiony przepis

Ocena: ★

8 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Uwielbiam piec tarty! Najbardziej lubię tarty z owocami. Kiedy zaczyna się sezon na czereśnie, nie może w naszym domu zabraknąć tarty z czereśniami. Tarta z czereśniami znika ze stołu zaraz po podaniu. Wypróbujcie ten przepis na tartę z czereśniami. Pycha ciasto - tarta z czereśniami!

Składniki:

  • 1/2 kg wypestkowanych czereśni
  • 250 g mąki
  • 5 jaj
  • 125 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
  • 1 szklanka kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

Tarta z czereśniami, jak zrobić:

  1. Do miski wsypujemy mąkę, ½ szklanki cukru, dodajemy 1 jajko, rozdrobnione masło, łyżeczkę cukru waniliowego i szczyptę soli. Składniki zagniatamy na ciasto i wkładamy do lodówki na ok ½ godziny.
  2. W tym czasie śmietanę miksujemy z pozostałymi składnikami: 4 jajka, ½ szklanki cukru i cukrem waniliowym.
  3. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy, wykładamy na posmarowaną tłuszczem blachę. Na wierz wykładamy czereśnie i zalewamy przyrządzoną wcześniej śmietaną.
  4. Wkładamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na ok 50 min.

Tarta z czereśniami gotowa:)

Tarta z czereśniami w takiej formie znika ze stołu raz dwa. :)
Smacznego!

Autor: Konstancja

Polecamy nasze przepisy