Krucha tarta z jeżynami i borówkami
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 8
Pyszna i bardzo krucha tarta z jeżynami i borówkami z wyczuwalną nutką mielonego kardamonu i kokosu. Do tego mnóstwo owoców. Polecam z filiżanką aromatycznej kawy.
Składniki:
Ciasto:
- 1 jajko
- pół szklanki cukru pudru
- półtorej szklanki mąki tortowej
- na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
- 10 dag masła lub margaryny
- pół łyżeczki mielonego kardamonu
Nadzienie:
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- pół szklanki borówek leśnych
- 1 szklanka jeżyn
Dodatkowo:
- 2 łyżki wiórek kokosowych
- 2 -3 łyżki cukru trzcinowego
- mąka pszenna do posypania stolnicy
Sposób przygotowania:
Przepis na kruchą tartę z jeżynami i borówkami:
- Z podanych składników należy zagnieść ciasto, następnie uformować kulę i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut do schłodzenia.
- Owoce umć i dokładnie osuszyć.
- Schłodzone ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy na koło o średnicy około 27 cm. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi i założyć do środka tak około 3 cm brzeg, następnie na środek ciasta wyłożyć równomiernie owoce.
- Brzeg ciasta posypać cukrem trzcinowym i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Na około 5 minut przed zakończeniem pieczenia owoce posypać wiórkami kokosowymi i piec do lekkiego zrumienienia się wiórek.
Upieczoną tartę z jeżynami i borówkami wystudzić i podawać. Smacznego.
# Tagi:
Autor: babeczka35
Polecamy również
Krucha tarta serowa z jeżynami.
Słodycz ciasta i masy serowej została przełamana lekko kwaśnymi owocami. Polecam z filiżanką pysznei i aroamtycznej kawy...Krucha tarta z jeżynami i borówkami
Pyszna i bardzo krucha tarta z jeżynami i borówkami z wyczuwalną nutką mielonego kardamonu i kokosu. Do tego mn&o...Zobacz więcej przepisów na: