Krucha tarta z jeżynami i borówkami

Krucha tarta z jeżynami i borówkami

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 8

Pyszna i bardzo krucha tarta z jeżynami i borówkami z wyczuwalną nutką mielonego kardamonu i kokosu. Do tego mnóstwo owoców. Polecam z filiżanką aromatycznej kawy.

Składniki:

Ciasto:

  • 1 jajko
  • pół szklanki cukru pudru
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • na czubek łyżeczki proszku do pieczenia
  • 10 dag masła lub margaryny
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu

 

Nadzienie:

  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • pół szklanki borówek leśnych
  • 1 szklanka jeżyn

 

Dodatkowo:

  • 2 łyżki wiórek kokosowych
  • 2 -3 łyżki cukru trzcinowego
  • mąka pszenna do posypania stolnicy

Sposób przygotowania:

Przepis na kruchą tartę z jeżynami i borówkami:

  1. Z podanych składników należy zagnieść ciasto, następnie uformować kulę i wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut do schłodzenia.
  2. Owoce umć i dokładnie osuszyć.
  3. Schłodzone ciasto wałkować na posypanej mąką stolnicy na koło o średnicy około 27 cm. Ciasto posypać wiórkami kokosowymi i założyć do środka tak około 3 cm brzeg, następnie na środek ciasta wyłożyć równomiernie owoce.
  4. Brzeg ciasta posypać cukrem trzcinowym i piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Na około 5 minut przed zakończeniem pieczenia owoce posypać wiórkami kokosowymi i piec do lekkiego zrumienienia się wiórek.

Upieczoną tartę z jeżynami i borówkami wystudzić i podawać. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy