Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

Ocena: ★

3 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Idealnyy posmak przyszłej wiosny która powoli nadchodzi do nas. :)

Składniki:

Składniki na:
Kruche ciasto

200 g mąki pszennej
100 g masła
70g cukru pudru
2 żółtka
2-3 łyżki kwaśnej śmietany 18%

 

Masa waniliowa

200 ml mleka
2 żółtka jaj
1 jajko 
60 g cukru
1 cukier waniliowy
2 czubate łyżeczki mąki
szczypta soli
300-400 g truskawek, zależy od tego ile i jak lubimy
niewielka ilość cukru pudru

Sposób przygotowania:

Mąkę należy przesiać przez sito najlepiej do dużej miski. Zimne masło kroimy w kostkę i dodajemy do mąki wraz z cukrem pudrem, żółtkami i śmietaną. Wszystkie składniki zagniatamy do połączenia składników. Nie wyrabiać za długo ciasta !

Ciasto zawijamy w folię spożywczą, chłodzimy w lodówce albo nawet i w zamrażarce około godzinę. Po schłodzeniu rozwałkowujemy na grubość około 4-5 mm. Wykładamy nim formę do tarty (średnica 26 cm), po czym ciasto nakłuwamy widelcem.

Na ciasto wykładamy pognieciony papier do pieczenia, wysypujemy na niego groch czy też fasolę aby go odciążyć.bądź specjalnymi obciążnikami i pieczemy w temperaturze 180 stopni bez termoobiegu przez około 20 minut. Zdejmujemy papier z obciążeniem i pieczemy jeszcze przez 5 minut

Masa waniliowa:
wszystkie składniki razem miksujemy

 

Tarta
Na dno podpieczonej tarty wylewamy trochę masy waniliowej, a na niej układamy truskawki pokrojone na pół następnie dodajemy resztę masy waniliowej.

Pieczemy w temperaturze 160°C bez termoobiegu przez 25-30 minut.

gotową tartę dla przyzdobienia posypujemy cukrem pudrem.

Autor: Alcia0405

Polecamy nasze przepisy