Polecamy dzisiaj:

Faworki czyli przepis na chrusty

Pomidorowa tarta na cieście twarogowo-olejowym.

print Drukuj
Pomidorowa tarta na cieście twarogowo-olejowym.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 4
Ocena:
5.0

1 ocena

Taka tarta, na bardzo mięciutkim cieście twarogowo-olejowym, to bardzo pyszna przekąska lub ciepła kolacja. Polecam przepis na tartę pomidorową

składniki

Składniki na ciasto:

  • 1 jajko
  • 10 dag białego sera ( półtłustego )
  • 20 dag mąki pszennej
  • 3 łyżki oleju
  • 3 łyżki mleka
  • szczypta cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • masło do posmarowania formy

 

Obłożenie:

  • 10 dag startego żółtego sera
  • 1 duży pomidor lub 2 mniejsze
  • bazylia suszona
sposób przygotowania

Przepis na pomidorową tartę na cieście twarogowo-olejowym:

  1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, następnie wałkujemy na podsypanej stolnicy i wykładamy nim formę do tarty posmarowaną masłem, o średnicy około 25 cm.
  2. Pomidory myjemy i osuszamy, następnie kroimy w plasterki i osuszamy je bardzo dokładnie na papierowym ręczniku z nadmiaru soku.
  3. Tak przygotowane plasterki pomidorów układamy na cieście i oprószamy bazylią. Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni, do zrumienienia ciasta.
  4. Pod koniec pieczenia posypujemy tartę serem żółtym i zapiekamy aż ser się rozpuści.

Gotową tartę pomidorową kroimy i podajemy. Smacznego.

polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!