Tarta ze szparagami i boczkiem
Ocena: ★ ★ ☆ ☆ ☆
11 Ocen
Ilość porcji: 4
Tarta ze szparagami i boczkiem jest po prostu pyszna a na dokłądkę robi się ją bardzo prosto. Oto mój sprawdzony przepis na tartę ze szparagami i boczkiem - obowiązkowy punkt menu, gdy sezon na szparagi trwa :)
Składniki:
- szklanka mąki
- wędzony boczek 200 g
- pół kostki masła
- sól (pół małej łyżeczki)
- 3 łyżki wody
- pęczek zielonych szparagów
- kubek śmietany 18%
- 3 jaja
- 100 g tartego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
Sposób przygotowania:
Jak zrobić tartę ze szparagami? Bardzo prosto! Oto mój sprawdzony przepis na tartę ze szparagami i boczkiem:
- Najpierw musimy przygotować ciasto na tartę, czyli makę mieszamy z posiekanym masłem (pamiętajmy, że formę będziemy smarowali masłem, więc warto łyżkę masła zostawić), dodajemy wodę, sól (niezbyt dużo bo boczek będzie słony) i ugniatamy ciasto a następnie rozwałkowujemy.
- Wykładamy teraz ciastem wysmarowaną foremkę, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolkami, a następnie w temperaturze 180 stopni pieczemy około pół godziny aż się ciasto troszkę zarumieni.
- Teraz pora na wypełnienie do naszej pysznej tarty ze szparagami, więc płuczemy szparagi, kroimy na kawałki a nastepnie wrzucamy do wrzącej i osolonej wody na około 3 minuty a w tym czasie kroimy boczek w kostkę.
- Teraz wbijamy do śmietany jajka, dodajemy boczek oraz ser, delikatnie solimy (pamiętajmy, że boczek będzie słony) i posypujemy pieprzem, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
- Po wyjęciu ciasta z piekarnika układamy na nim szparagi a następnie wszystko zalewamy przygotowaną masą.
- Pora na finalne zapiekanie - znowu w temperaturze 180 stopni pieczemy tartę przez około 30 minut.
Wspaniała tarta ze szparagami i boczkiem gotowa.
Smacznego!
Polecamy również
Tarta ze szparagami i boczkiem
Tarta ze szparagami i boczkiem jest po prostu pyszna a na dokłądkę robi się ją bardzo prosto. Oto mój sprawdzony...Tarta ze szparagami i pomidorkami
Gdy sezon na szparagi i przepisy na szparagi wszedzie goszczą to tarta ze szparagami musi też być! Niskokaloryczne szpar...Zobacz więcej przepisów na: