Tarta ze szparagami i boczkiem

Tarta ze szparagami i boczkiem

Ocena: ★

11 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Tarta ze szparagami i boczkiem jest po prostu pyszna a na dokłądkę robi się ją bardzo prosto. Oto mój sprawdzony przepis na tartę ze szparagami i boczkiem - obowiązkowy punkt menu, gdy sezon na szparagi trwa :)

Składniki:

  • szklanka mąki
  • wędzony boczek 200 g
  • pół kostki masła
  • sól (pół małej łyżeczki)
  • 3 łyżki wody
  • pęczek zielonych szparagów
  • kubek śmietany 18%
  • 3 jaja
  • 100 g tartego żółtego sera
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Jak zrobić tartę ze szparagami? Bardzo prosto! Oto mój sprawdzony przepis na tartę ze szparagami i boczkiem:

  1. Najpierw musimy przygotować ciasto na tartę, czyli makę mieszamy z posiekanym masłem (pamiętajmy, że formę będziemy smarowali masłem, więc warto łyżkę masła zostawić), dodajemy wodę, sól (niezbyt dużo bo boczek będzie słony) i ugniatamy ciasto a następnie rozwałkowujemy.
  2. Wykładamy teraz ciastem wysmarowaną foremkę, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy fasolkami, a następnie w temperaturze 180 stopni pieczemy około pół godziny aż się ciasto troszkę zarumieni.
  3. Teraz pora na wypełnienie do naszej pysznej tarty ze szparagami, więc płuczemy szparagi, kroimy na kawałki a nastepnie wrzucamy do wrzącej i osolonej wody na około 3 minuty a w tym czasie kroimy boczek w kostkę.
  4. Teraz wbijamy do śmietany jajka, dodajemy boczek oraz ser, delikatnie solimy (pamiętajmy, że boczek będzie słony) i posypujemy pieprzem, a następnie wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Po wyjęciu ciasta z piekarnika układamy na nim szparagi a następnie wszystko zalewamy przygotowaną masą.
  6. Pora na finalne zapiekanie - znowu w temperaturze 180 stopni pieczemy tartę przez około 30 minut.

Wspaniała tarta ze szparagami i boczkiem gotowa.
Smacznego!

Polecamy nasze przepisy