Tatar ze śledzia po polsku

Tatar ze śledzia po polsku

Ocena: ★

7 Ocen

portions

Ilość porcji: 1

Tatar ze śledzia po polsku to kwintesencja polskiej tradycji - połączenie uwielbianych przez polaków śledzi i podstawowej przyprawy kuchni polskiej czyli majeranku.... Tatar ze śledzia po polsku to pyszna, zdrowa i dietetyczna przystawka. Bowiem, 100 g tataru ze śledzia dostarcza jedynie 160 kcal i równocześnie to dawka witamin: A, D, E, witamin z grupy B i składników mineralnych: żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu

Składniki:

  • Szalotka 1 sztuka
  • Śledzie 2 filtey
  • Majeranek 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny kilka kropli
  • Cukier brązowy 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

I przepis na tatara ze śledzia po polsku

  1. Dzień wcześniej należy przygotować śledzie
  2. Opłukać i zalać je wodą i dodając obranego ziemniaka - śledzie najlepiej zostawić do wymoczenia na całą noc (do wody polecam doadać obranego całego ziemniaka, najlepiej wyciąga sól)
  3. Następnego dnia drobno posiekać szalotkę
  4. Śledzia pokroić, a właściwie bardzo drobną posiekać
  5. Dodać świeży majeranek, sok z cytryny, odrobinę cukru i czarny pieprz - doprawiamy jak zawsze do smaku
  6. Podawać na grzankach, tradycyjnie z chlebem albo z gorącymi ziemniakami

Na zdrowie! :)

Autor: Marta

Polecamy nasze przepisy