Tatar ze śledzia po polsku
Ocena: ★ ★ ★ ★ ☆
7 Ocen
Ilość porcji: 1
Tatar ze śledzia po polsku to kwintesencja polskiej tradycji - połączenie uwielbianych przez polaków śledzi i podstawowej przyprawy kuchni polskiej czyli majeranku.... Tatar ze śledzia po polsku to pyszna, zdrowa i dietetyczna przystawka. Bowiem, 100 g tataru ze śledzia dostarcza jedynie 160 kcal i równocześnie to dawka witamin: A, D, E, witamin z grupy B i składników mineralnych: żelaza, cynku i miedzi oraz fosforu i jodu
Składniki:
- Szalotka 1 sztuka
- Śledzie 2 filtey
- Majeranek 1 łyżeczka
- Sok z cytryny kilka kropli
- Cukier brązowy 1/2 łyżeczki
Sposób przygotowania:
I przepis na tatara ze śledzia po polsku
- Dzień wcześniej należy przygotować śledzie
- Opłukać i zalać je wodą i dodając obranego ziemniaka - śledzie najlepiej zostawić do wymoczenia na całą noc (do wody polecam doadać obranego całego ziemniaka, najlepiej wyciąga sól)
- Następnego dnia drobno posiekać szalotkę
- Śledzia pokroić, a właściwie bardzo drobną posiekać
- Dodać świeży majeranek, sok z cytryny, odrobinę cukru i czarny pieprz - doprawiamy jak zawsze do smaku
- Podawać na grzankach, tradycyjnie z chlebem albo z gorącymi ziemniakami
Na zdrowie! :)
# Tagi:
Autor: Marta
Polecamy również
Tatar ze śledzia po węgiersku
Dla kulinarnych smakoszy kochających ryby; tatar ze śledzia to żadna nowinka. Tym razem prezentujemy przepis n...Tatar ze śledzia po polsku
Tatar ze śledzia po polsku to kwintesencja polskiej tradycji - połączenie uwielbianych przez polaków śledzi i pod...Tatar ze śledzia na ostro
Śledzie są źródłem cennego białka, witamin, składników mineralnych i oczywiście niezastąpionych kwas&oacut...Zobacz więcej przepisów na: