Przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu

Ocena: ★

23 Ocen

portions

Ilość porcji: 4

Tiramisu to elegancki deser do popołudniowej kawy. Dość wyrazisty w swoim smaku, doskonale skomponowany składnikami i nietuzinkowo wyglądający pobudza naszą wyobraźnię i apetyt. Pyszne tiramisu zawsze poprawi nastrój, więc warto wypróbować sprawdzony przepis na tiramisu.

Składniki:

  • 2 małe lub 1 duży serek mascarpone (łącznie ok. 500g)
  • 4 żółtka
  • 5 łyżeczek cukru pudru
  • paczka biszkoptów
  • ¼ szklanki amaretto migdałowego
  • 2 czubate łyżki kawy
  • kakao rozpuszczalne
  • listek mięty do przystrojenia

Sposób przygotowania:

Jak przygotować tiramisu

  1. Przygotowujemy kawę w 1 szklance gorącej wody, którą następnie studzimy. Dodajemy do niej amaretto i odstawiamy na później do nasącznia biszkoptów.
  2. Ubijamy mikserem żółtka z cukrem pudrem i dodajemy stopniowo serek mascarpone. Miksujemy dość krótko do uzyskania kremowej masy.
  3. Dalej to już wyłącznie zabawa dekoracyjna: 
    Do szerokich szklanek układamy na dno nasączone w kawie i amaretto biszkopty, następnie wykładamy 1cm warstwę masy serowej i znowu nasączone biszkopty. Na koniec znowu masę serową i na wierzch posypujemy rozpuszczalnym kakao. Można przyozdobić listkiem mięty.

 

Gotowe tiramisu w szklankach wkładamy do lodówki na 2 godziny i podajemy oczywiście na zimno.

Smacznego tiramisu :)

Autor: Barbara

Polecamy nasze przepisy