Przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu

Ocena: ★

20 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Przepis na tiramisu według Michela Morana. Wspaniały włoski deser jakim jest tiramisu, zadowoli każdego smakosza. Przepis na tiramisu z mascarpone to po prostu niebo w gębie!

Składniki:

  • biszkopty podłużne 20 szt
  • kawa rozpuszczalna 500 ml
  • serek mascarpone 1 kg
  • jajka 6 szt.
  • cukier puder 250 g
  • śmietana kremowa 30% lub 36% 
  • 300 ml likier amaretto
  • 4 łyżeczki kakao
  • Do smaku:
  • cynamon mielony
  • laska wanilii 2 szt.

Sposób przygotowania:

Przepis na tiramisu w kilku krokach:

  1. Najpierw zabieramy się za biszkopty, które moczymy z dwóch stron w kawie.
  2. Teraz pora na ser mascarpone, który przekładamy do miski i delikatnie rozbijamy trzepaczką.
  3. Trzecim krokiem będzie będzie przygotowanie żółtek, które ubijamy z połową cukru pudru na puszystą i jasną masę. Nie przerywając ubijania, powoli wlewamy śmietanę.
  4. Następnie do żółtek dodajemy stopniowo ser mascarpone, miksując na średnich obrotach miksera, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy likier amaretto oraz nasiona z 2 lasek wanilii. Delikatnie mieszamy.
  5. Pora na białka - ubijamy je z resztą cukru pudru na sztywną pianę i dodajemy do masy z żółtek i sera mascarpone. Wszystko mieszamy i mamy pyszny krem.
  6. Ostatnie kroki: na dnie naczynia żaroodpornego układamy pierwszą warstwę biszkoptów. Na biszkopty wykładamy równomiernie pierwszą warstwę kremu. Następnie kolejną warstwę biszkoptów i ponownie krem.
  7. Jeśli mamy małe naczynie żaroodporne, możemy zrobić więcej warstw. Tak przygotowany deser przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.
  8. Schłodzone tiramisu posypujemy kakao i podajemy na talerzykach udekorowanych mielonym cynamonem.

Prawda, że przepis na tiramisu Michela Morana jest łatwy? Więc do dzieła i smacznego!

Polecamy nasze przepisy