torcik cynamonowo- karmelowy

torcik cynamonowo- karmelowy

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 2

torciki  w wersi mini , idalny dla dwóch osób ,zrobiony na dzień zakochanych.

Składniki:

biszkopt:


mąka 1/4 szklanki
jajka 2 sztuki
kakao 1 łyżeczka
proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
cukier 3 łyżki

masa:

śmietana 30 % 150 ml
cukier 2 lyżki

dodatkowo :

cukier na karmel 3 łyżki
cynamon do posypania
kakao do posypania

Sposób przygotowania:

  • przepis na 2 foremki o średnicy 12 cm
    1. jajka ubijam z cukrem na puc
    2. dodalę  mąkę przesianą z proszkiem
    3. delikatnie wymieszać
    4. odłożyć do miseczki 1/3 część ciasta jasnego dodać przesiane kakao
    5. foremki napełniać ciastem( na przemian raz jasnym raz ciemnym)
            piec 15 minut ,w temp.180 stopni, po upieczeniu wystudzić i    przekroić na pół
  1. śmietanę ubić z cukrem
  2. ostudzone krążki posmarować śmietaną
  3. nastepnie górę i boki torcika
  4. skarmelizować cukier
  5. polewać karmelem torcik
  6. na koniec torciki obsypać cynamonem z kakao.
  7. schłodzić

Autor: joanna1974

Polecamy nasze przepisy