Polecamy dzisiaj:

Żurek wielkanocny

Cytrynowy torcik

print Drukuj
Cytrynowy torcik

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Cytrynowy torcik jest lekko kwaśny, bardzo puszysty i delikatny. Można go upiec na podwieczorek do kawy lub dla gości.

składniki

Biszkopt:

  • pół szklanki cukru
  • 4 jajka
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki mąki pszennej
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 Masa śmietanowa:

  • 2 galaretki cytrynowe
  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka''
  • mleko potrzebne do ubicia śnieżki ( 200 ml)

Dodatkowo:

  • 1 śmietana typu ,,Śnieżka''
  • mleko potrzebne do ubicia ( 200ml )
  • 1 galaretka cytrynowa
  • opakowanie cytrynowych delicji ( 15 dag )
  • 1 łyżka żelatyny
sposób przygotowania

Przepis na cytrynowy torcik:

  1. Biszkopt: Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec obie mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia wsypujemy do masy i delikatnie mieszamy. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni, w tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.
  2. Wykonanie masy śmietankowej: Jedną galaretkę rozpuszczamy w jednej szklance gorącej wody i odstawiamy do stężenia. Stężoną galaretkę kroimy w kostkę.
  3. Drugą galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i zostawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy tężejącą galaretkę i dokładnie ubijamy, następnie dodajemy pokrojone galaretki w kostkę i deliaktnie mieszamy. Masą przekładamy przekrojony biszkopt.
  4. Wykonanie dekoracji: Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu, odstawiamy do lekkiego stężenie, następnie tężejącą zalewamy torcik i odstawić do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.
  5. Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości wody i studzimy. Śmietanę śnieżkę ubijamy według przepisu na opakowaniu, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy. Gotową masą za pomocą szprycy dekorujemy torcik. Delicje przekrawamy na pół i również dekorujemy torcik wbijając je lekko do śmietanki.
  6. Torcik wstawiamy do lodówki do całkowitego stężenia.

Po tym czasie cytrynowy torcik kroimy i podajemy. Smacznego.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!