Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Czerwony torcik

print Drukuj
Czerwony torcik

Marta

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
0.0

0 ocen

Prosty i szybki w przygotowaniu mini torcik.

składniki

Biszkopt:

- 4 całe jajka,
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:
- 1/3 szklanki przegotowanej wody
- kilka kropli olejku np. migdałowego

Krem:
- ok. 200 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie śmietan fix

Masa maślana:
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- pół opakowania cukru waniliowego
- odrobina soku z cytryny

Dodatkowo:
- 3 banany
- ok. 100 g lukru plastycznego
- cukrowe pisaki

sposób przygotowania

Biszkopt: Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę (ja użyłam miksera na najwyższych obrotach). Do piany dosypywać stopniowo wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia - na najniższych obrotach miksera. Krótko ubijać dalej, aż masa się połączy z mąką. Wylać masę do okrągłej tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec łącznie ok. 35-40 min, najpierw w temperaturze 160 stopni, a jak ciasto wyrośnie podwyższyć temperaturę do 190 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części.

Nasączamy biszkopt ponczem przygotowanym z podanych składników. Smarujemy dolny placek biszkoptu połową bitej śmietany. Na to układamy banany przekrojone wzdłuż. Przykrywamy je pozostałą bitą śmietaną. Na wierzch kładziemy drugi krążek ciasta.

Masa maślana: Ucieramy masło na puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Ucieramy aż masa będzie gładka. Gotową masą smarujemy torcik od góry i po bokach. Masa maślana pozwoli na dokładne ułożenie na torcie lukru plastycznego.

Lukier plastyczny dokładnie ugniatamy. Rozwałkowujemy go na cienki placek (grubości 3-4 mm). Lukier ostrożnie przekładamy na tort. Dekorujemy odciskając w lukrze wzory - np. za pomocą foremek do ciasta. Możemy to zrobić póki lukier całkowicie nie obeschnie. Pisakami cukrowymi możemy wypisać inicjały ukochanego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!