Czerwony torcik


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 8
Prosty i szybki w przygotowaniu mini torcik.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 całe jajka,
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Poncz:
- 1/3 szklanki przegotowanej wody
- kilka kropli olejku np. migdałowego
Krem:
- ok. 200 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie śmietan fix
Masa maślana:
- 1/4 szklanki cukru pudru
- 1/2 kostki masła
- pół opakowania cukru waniliowego
- odrobina soku z cytryny
Dodatkowo:
- 3 banany
- ok. 100 g lukru plastycznego
- cukrowe pisaki
Sposób przygotowania:
Biszkopt: Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę (ja użyłam miksera na najwyższych obrotach). Do piany dosypywać stopniowo wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia - na najniższych obrotach miksera. Krótko ubijać dalej, aż masa się połączy z mąką. Wylać masę do okrągłej tortownicy posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec łącznie ok. 35-40 min, najpierw w temperaturze 160 stopni, a jak ciasto wyrośnie podwyższyć temperaturę do 190 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwie części.
Nasączamy biszkopt ponczem przygotowanym z podanych składników. Smarujemy dolny placek biszkoptu połową bitej śmietany. Na to układamy banany przekrojone wzdłuż. Przykrywamy je pozostałą bitą śmietaną. Na wierzch kładziemy drugi krążek ciasta.
Masa maślana: Ucieramy masło na puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Ucieramy aż masa będzie gładka. Gotową masą smarujemy torcik od góry i po bokach. Masa maślana pozwoli na dokładne ułożenie na torcie lukru plastycznego.
Lukier plastyczny dokładnie ugniatamy. Rozwałkowujemy go na cienki placek (grubości 3-4 mm). Lukier ostrożnie przekładamy na tort. Dekorujemy odciskając w lukrze wzory - np. za pomocą foremek do ciasta. Możemy to zrobić póki lukier całkowicie nie obeschnie. Pisakami cukrowymi możemy wypisać inicjały ukochanego.
Autor: marta625
Polecamy również

Czerwony torcik
Prosty i szybki w przygotowaniu mini torcik.
Cytrynowy torcik
Cytrynowy torcik jest lekko kwaśny, bardzo puszysty i delikatny. Można go upiec na podwieczorek do kawy lub dla gości.Zobacz więcej przepisów na:
torcik

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.