Śmietankowo-biszkoptowy torcik z nektarynkami

Śmietankowo-biszkoptowy torcik z nektarynkami

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Ten śmietankowo-biszkoptowy torcik z nektarynkami jest pyszny i lekki. Możecie nim zaskoczyć gości ale także dzieciom będzie bardzo smakował. Polecam.

Składniki:

Składniki na biszkopt:

  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki cukru
  • pół szklanki mąki pszennej
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na masę śmietankową:

  • 3 łyżki żelatyny
  • cukier puder do smaku
  • 2 szklanki śmietany kremówki 30%

Dodatkowe składniki:

  • 4 nektarynki

Sposób przygotowania:

Przepis na śmietankowo-biszkoptowy torcik z nektarynkami:

  1. Biszkopt: białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, do ubitych stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy.
  2. Na koniec dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia delikatnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 23 cm. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.
  3. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na trzy krążki.
  4. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wodzie i studzimy Następnie śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy.
  5. Umyte i osuszone nektarynki kroimy w plasterki.
  6. Trochę ubitej śmietany odkładamy do dekoracji.
  7. Pozostałą śmietaną przekładamy krążki biszkoptowe, a odłożoną śmietaną dekorujemy wierzch torciku. Pokrojonymi nektarynkami dekorujemy torcik.
  8. Torcik odstawiamy do stężenia.

Po tym czasie śmietankowo-biszkoptowy torcik kroimy i podajemy. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy