Torcik czekoladowy

Torcik czekoladowy

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 14

Torcik czekoladowy- polecam ten torcik na każdą okazję! Jest pyszny!

Składniki:

biszkopt:
12 jaj
12 łyżek cukru
12 łyżek mąki pszennej
6 łyżek kakao
5 łyżki oleju
3 łyżki proszku do pieczenia
3 łyżki octu
Masa I
1 masło
1 budyń waniliowy
0,5 litra mleka
3 łyżki cukru
Masa II
1 masło
1 budyń śmietankowy
3 łyżki cukru
3 łyżki kakao
0,5 litra mleka
DODATKOWO:
do dekoracji wiórki kokosowe
do dekoracji orzechy włoskie
2 polewy czekoladowe

Sposób przygotowania:

Upieczmy biszkopty orzechowe, z białek i cukru ubijamy pianę do której wsypujemy resztę składników. Pieczemy trzy blaty w  tortownicy o średnicy 22 cm.

Przygotowujemy masy :budyń waniliowy gotujemy z cukrem na mleku. Masło ucieramy na puch i łączymy z zimnym budyniem waniliowym. Tak samo robimy masę II dodając kakao do ucierania.

 Przełożenie gotowego tortu: Biszkopt- masa jasna - Biszkopt- masa z kakao- biszkopt- dekorujemy polewą orzechami włoskimi. 

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy