Polecamy dzisiaj:

Żurek wielkanocny

Tort biszkoptowy z krem budyniowym i ananasem.

print Drukuj
Tort biszkoptowy z krem budyniowym i ananasem.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
5.0

1 ocena

Taki tort jest bardzo pyszny. Można nim zaskoczyć gości, do tego ładnie prezentuje się na stole. Przepis bardzo polecam.
składniki
Składniki na jasny biszkopt: 4 łyżki cukru 4 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki tortowej 1 kopiasta łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na ciemny biszkopt: 1 łyżka kakao 2 jajka 1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki tortowej 2 łyżki cukru Składniki na krem: 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 500 ml mleka 25 dag margaryny ,, Kasia '' 4 kopiaste łyżki cukru pudru 1 puszka ananasa w syropie Składniki na piankę: 150 ml zimnego mleka 5 dag białej czekolady 1 śmietana typu ,,Śnieżka'' Dodatkowy składnik: 1 wafelek czekoladowy ( 5 dag )
sposób przygotowania
Wykonanie pysznego tortu: 1. Zaczynam od biszkoptu jasnego: Białka ubijam na sztywną pianę, wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i całość delikatnie mieszam. Tak wykonane ciasto przekładam do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piekę około 25 - 30 minut w temperaturze 170 stopni. Sprawdzam go suchym patyczkiem czy jest upieczony. Upieczony dokładnie studzę i przekrawam na dwa krążki. 2. Kolejno wykonuję biszkopt ciemny: W ten sam sposób jak biszkopt jasny piekę ciemny biszkopt i studzę. Biszkopt ciemny piekę krócej, tak około 15 - 20 minut. 3. Następnie krem: Budynie rozpuszczam w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowuję i wlewam budynie, gotuję je do zgęstnienia cały czas mieszając. Budyń dokładnie studzę. Margarynę ucieram na puszystą masę, wsypuję cukier puder i chwilę ucieram. Następnie stopniowo dodaję zimny budyń i ucieram na puszysty krem. Ananasy dokładnie odsączam z zalewy, jeśli są w krążkach to kroję je w kostkę. 5 łyżek kremu odkładam do posmarowania tortu. Do pozostałego kremu dodaję pokrojone ananasy i mieszam. 4. Teraz przekładanie: Dobrze wystudzone krążki ciasta przekładam kremem, a boki i wierzch smaruję odłożonym. 5. Wykonanie pianki: Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej i studzę. Śmietanę ,, Śnieżkę '' ubijam z zimnym mlekiem aż będzie puszysta. Następnie dodaję stopniowo płynną wystudzoną czekoladę i dokładnie ubijam. 6. Teraz dekoruję: Śmietankę przekładam do rękawa cukierniczego i za pomocą ozdobnej końcówki wciskam według uznania rozetki na wierzchu tortu. Następnie wafelek bardzo drobno kruszę i obtaczam nim boki tortu, lekko dociskam go do kremu. 7. Chłodzenie i podanie: Tak przygotowany tort wstawiam do lodówki do schłodzenia na kilka godzin, najlepiej schładzać go całą noc. Po tym czasie kroję i podaję. Życzę smacznego.
Tagi: torty
Autor:
Ocena:
5.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!