Tort księga

Tort księga

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Tort nie jest trudny w przygotowaniu. Przekładamy go kremem budyniowym i ozdabiamy gotowymi, wcześniej kupionymi dekoracjami i mamy tort księga.

Składniki:

Biszkopt:

  • 8 jajek
  • 2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 3 budynie śmietankowe
  • tyle cukru, ile podano na opakowaniu budyniu
  • 5 szklanek pełnotłustego mleka
  • 3 kostki masła

Dekoracja:

  • dowolne elementy dekoracyjne, u mnie: złote i srebrne kuleczki cukrowe, kolorowe gwiazdki cukrowe, cukrowa róża

Sposób przygotowania:

Przepis na tort księga:

  1. Biszkopt: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać. Upiec biszkopt w prostokątnej formie w temperaturze 180 stopni, około 40 minut. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić wzdłuż na 3-4 części.
  2. Krem: Ugotować budyń z cukrem z podaną ilością mleka. Przestudzić. Masło utrzeć na puszystą masę. Nadal ucierając, dodawać po łyżce przestudzonego budyniu. Krem powinien być lekki i puszysty.
  3. Z biszkoptu wyjąć środkowy płat. Wykroić z niego dwa prostokąty (o wielkości mniej więcej 1/4 całego płatu).
  4. Składanie: Dolny płat tortu posmarować kremem, położyć kolejny płat (jeśli mamy 4), posmarować kremem. Następnie na krem położyć dwa prostokąty wycięte z biszkoptu. Prostokąty ułożyć zachowując odstępy od krótszego boku tortu i pomiędzy nimi. Znów nałożyć krem. Na wierzch tortu położyć ostatni płat biszkoptu, który należy lekko docisnąć do kremu, formując kształt otwartej księgi - boki znajdą się niżej i środek.
  5. Dekoracja: pokryć wierzch tortu pozostałym kremem. Udekorować dowolnie dekoracjami dopasowanymi do okazji.

Tort księga gotowy:) Można zaczynać świętowanie!

Autor: marta625

Polecamy również

torcik-czekoladowy

Torcik czekoladowy

Torcik czekoladowy- polecam ten torcik na każdą okazję! Jest pyszny!
tort-ksiega

Tort księga

Tort nie jest trudny w przygotowaniu. Przekładamy go kremem budyniowym i ozdabiamy gotowymi, wcześniej kupionymi dekorac...
smietankowo-biszkoptowy-torcik-z-nektarynkami

Śmietankowo-biszkoptowy torcik z nektarynkami

Ten śmietankowo-biszkoptowy torcik z nektarynkami jest pyszny i lekki. Możecie nim zaskoczyć gości ale także dzieci...
tort-biszkoptowy-z-krem-budyniowym-i-ananasem

Tort biszkoptowy z krem budyniowym i ananasem.

Taki tort jest bardzo pyszny. Można nim zaskoczyć gości, do tego ładnie prezentuje się na stole. Przepis bardzo polecam.
biszkoptowy-tort-z-masa-budyniowo-brzoskwiniowa

Biszkoptowy tort z masą budyniowo-brzoskwiniową.

Taki torcik możemy upiec na różne okazje: imieniny, urodziny, czy poprostu gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Deli...

Zobacz więcej przepisów na:

Tort biszkoptowy

chefs hat

Ostatnio dodane

warszawa-stawia-na-zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie

Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
jak-zrobic-kluski-na-parze

Jak zrobić kluski na parze

Oto  jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam   p...
ekspresy-cisnieniowe-de-longhi-domowa-kawiarnia-w-zasiegu-reki

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
hurtownia-cukiernicza-miejsce-dzieki-ktoremu-stworzysz-unikatowe-wypieki

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
pyszne-zawijance-z-rodzynkami

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
salatka-jarzynowa-proste-i-szybkie-danie-na-kazda-okazje

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała...

Polecamy nasze przepisy