Polecamy dzisiaj:

Żurek tradycyjny

Lekki torcik śmietankowo-makowy.

print Drukuj
Lekki torcik śmietankowo-makowy.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Jest to pyszny i lekki torcik. Polecam:)

składniki

Biszkopt:

1 szklanka suchego zmielonego maku

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

12 dag mąki pszennej

pół szklanki cukru

3 jajka

 

Masa śmietankowa:

2 łyżki żelatyny

2 szklanki śmietany kremówki 30 %

cukier puder do smaku

 

Dodatkowo:

kilka łyżek wiórek kokosowych

1 czerwona galaretka

 

sposób przygotowania

1. Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i ubijamy, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy ,następnie dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mak, dokładnie i deliaktnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

2. Upieczony biszkopt dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa krążki, następnie w jednym krążku wycinamy serce.

3. Wykonanie masy: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dokładnie studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamyna sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy.

4. Przygotowaną śmietaną przekładamy krążki biszkoptowe, smarując również boki i wierzch ciasta. Następnie boki oprószamy wiórkami kokosowymi. Wykrojone serce drobno kruszymy i układamy na wierzchu tortu, lekko dociskając do masy.

5. Galaretkę rozpuszczamy w półtorej szklanki gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie zastygającą wlewamy do wyciętego serca.

6. Tak przygotowany torcik wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

7. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

Tagi: Ciasta, torty
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Jak zrobić quiche lorraine
Gwiazdka

Jak zrobić quiche lorraine

Oto przepis na quiche lorraine, pyszne francuskie danie, ktore można podawać zarówno na ciepło, jak i zimno. A zatem jak zrobić quiche lorraine. 
Jak zrobić placuszki z bananem
Gwiazdka

Jak zrobić placuszki z bananem

Jak zrobić placuszki z bananem? Bardzo prosto, oto sprawdzony przepis na bananowe placuszki. Szybko i prosto - recepta na udane danie. Proste, bananowe placuszki czekają na Ciebie :)
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!