Lekki torcik śmietankowo-makowy.

Lekki torcik śmietankowo-makowy.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Jest to pyszny i lekki torcik. Polecam:)

Składniki:

Biszkopt:

1 szklanka suchego zmielonego maku

szczypta soli

2 łyżeczki proszku do pieczenia

12 dag mąki pszennej

pół szklanki cukru

3 jajka

 

Masa śmietankowa:

2 łyżki żelatyny

2 szklanki śmietany kremówki 30 %

cukier puder do smaku

 

Dodatkowo:

kilka łyżek wiórek kokosowych

1 czerwona galaretka

 

Sposób przygotowania:

1. Wykonanie biszkoptu: Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, wsypujemy cukier i ubijamy, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy ,następnie dodajemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i mak, dokładnie i deliaktnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni.

2. Upieczony biszkopt dokładnie studzimy i przekrawamy na dwa krążki, następnie w jednym krążku wycinamy serce.

3. Wykonanie masy: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i dokładnie studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamyna sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodajemy wystudzoną żelatynę i dokładnie ubijamy.

4. Przygotowaną śmietaną przekładamy krążki biszkoptowe, smarując również boki i wierzch ciasta. Następnie boki oprószamy wiórkami kokosowymi. Wykrojone serce drobno kruszymy i układamy na wierzchu tortu, lekko dociskając do masy.

5. Galaretkę rozpuszczamy w półtorej szklanki gorącej wody i odstawiamy do lekkiego stężenia. Następnie zastygającą wlewamy do wyciętego serca.

6. Tak przygotowany torcik wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

7. Po tym czasie kroimy i podajemy. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy