Tort piernikowy z jabłkami udekorowany karmelowymi nitkami.
Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
1 Ocen
Ilość porcji: 12
Pyszny piernikowy tort z jabłkami i rodzynkami, przełożony bitą śmietaną. Na koniec udekorowany nitkami karmelu. Jeżeli chcecie zaskoczyć gości przygotujcie ten tort. Polecam.
Składniki:
Ciasto:
200 ml mleka
200 ml miodu prawdziwego
200 ml cukru
5 jajek
4 szklanki mąki tortowej
25 dag masła lub margaryny
1 przyprawa do piernika
1 płaska łyżeczka amoniaku
1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli
1 szklanka rodzynek
kilka jabłek
Masa:
2 szklanki śmietanki kremówki 30 %
2 łyżki żelatyny
cukier puder do smaku
Karmel:
5 łyżek cukru
Sposób przygotowania:
1. Mleko, cukier, masło lub margarynę, przełożyć do garnka, rozpuścić i dokładnie wystudzić.
2. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.
3. Do miski przełożyć pozostałe składniki, dodać przestudzone składniki i dokładnie zmikować, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.
4. Jabłka obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.
5. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć do dwóch tortownic o średnicy 25 cm, wyłożonych papierem do pieczenia, każde posypać równomiernie jabłkami i rodzynkami, następnie piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut, do zrumienienia. Sprawdzić suchym patyczkiem czy ciasta są upieczone.
6. Upieczone ciasta wystudzić i każde przekroić na dwa krążki. ( powinniśmy uzyskać 4 krążki ).
7. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodać żelatynę i dokładnie ubić.
8. Krążki piernika przekładać bitą śmietaną, ostatni krążek powinien być z jabłkami. Tort wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.
9. Karmel przygotować przed podaniem tortu.
10. Przygotować karmel: cukier wsypać na suchą patelnię, podgrzewać aż się rozpuści, mieszać do zrumienienia. Rozpuszczony z zrumieniony karmel nakładać na łyżkę i za pomocą widelca ciągnąć długie nitki. Dekorować nimi tort.