Tort piernikowy z jabłkami udekorowany karmelowymi nitkami.

Tort piernikowy z jabłkami udekorowany karmelowymi nitkami.

Ocena:

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Pyszny piernikowy tort z jabłkami i rodzynkami, przełożony bitą śmietaną. Na koniec udekorowany nitkami karmelu. Jeżeli chcecie zaskoczyć gości przygotujcie ten tort. Polecam.

Składniki:

Ciasto:

200 ml mleka

200 ml miodu prawdziwego

200 ml cukru

5 jajek

4 szklanki mąki tortowej

25 dag masła lub margaryny

1 przyprawa do piernika

1 płaska łyżeczka amoniaku

1 kopiasta łyżeczka sody oczyszczonej

szczypta soli

1 szklanka rodzynek

kilka jabłek

 

Masa:

2 szklanki śmietanki kremówki 30 %

2 łyżki żelatyny

cukier puder do smaku

 

Karmel:

5 łyżek cukru

Sposób przygotowania:

1. Mleko, cukier, masło lub margarynę, przełożyć do garnka, rozpuścić i dokładnie wystudzić.

2. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli.

3. Do miski przełożyć pozostałe składniki, dodać przestudzone składniki i dokładnie zmikować, na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać.

4. Jabłka obrać, umyć, osuszyć i pokroić w kostkę.

5. Ciasto podzielić na dwie części, wyłożyć do dwóch tortownic o średnicy 25 cm, wyłożonych papierem do pieczenia, każde posypać równomiernie jabłkami i rodzynkami, następnie piec w temperaturze 180 stopni przez około 50-55 minut, do zrumienienia. Sprawdzić suchym patyczkiem czy ciasta są upieczone.

6. Upieczone ciasta wystudzić i każde przekroić na dwa krążki. ( powinniśmy uzyskać 4 krążki ).

7. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodać żelatynę i dokładnie ubić.

8. Krążki piernika przekładać bitą śmietaną, ostatni krążek powinien być z jabłkami. Tort wstawić do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

9. Karmel przygotować przed podaniem tortu.

10. Przygotować karmel: cukier wsypać na suchą patelnię, podgrzewać aż się rozpuści, mieszać do zrumienienia. Rozpuszczony z zrumieniony karmel nakładać na łyżkę i za pomocą widelca ciągnąć długie nitki. Dekorować nimi tort.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy