8 łyżek cukru
8 jajek
8 łyżek mielonych orzechów włoskich
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki pszennej
6 łyżek bułki tartej
3 garście krojonych orzechów włoskich
Biszkopt jasny:
5 jaj
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka proszku do pieczenia
5 łyżek mąki
Masa cytrynowa:
2 masła
1 cytryna
Cukier puder do smaku
Dodatkowo:
Bezy małe
Polewa
Cukrowa posypka
Upieczmy biszkopty orzechowy jak i jasny robimy tak samo ale orzechowy przekrawamy na pół. Więc białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę wlewamy żółtka, wsypujemy pozostałe składniki i pieczemy w tortownicy o śr. 24cm do 30 minut w 180 stopniach.
Nastęnie robimy masę czyli masło ucieramy z cukrem i sokiem wycisniętym z cytryny.
Tort przekładamy kolejno- biszkopt orzechowy- połowa masy cytrynowej- biszkopt jasny- reszta masy cytrynowej- biszkopt orzechowy- dekorujemy polewą i bezami.
Tort urodzinowy z czekoladkami.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu