Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Cytrynowo- orzechowy torcik

print Drukuj
Cytrynowo- orzechowy torcik

Agnieszka L.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Cytrynowo- orzechowy torcik- fajny tort robiłam go na urodziny.

składniki

Biszkopt orzechowy:
8 łyżek cukru
8 jajek
8 łyżek mielonych orzechów włoskich
1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki mąki pszennej
6 łyżek bułki tartej
3 garście krojonych orzechów włoskich
Biszkopt jasny:
5 jaj
5 łyżek cukru
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka proszku do pieczenia
5 łyżek mąki
Masa cytrynowa:
2 masła
1 cytryna
Cukier puder do smaku
Dodatkowo:
Bezy małe
Polewa
Cukrowa posypka

sposób przygotowania

Upieczmy biszkopty orzechowy jak i jasny robimy tak samo ale orzechowy przekrawamy na pół. Więc białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę wlewamy żółtka, wsypujemy pozostałe składniki i  pieczemy w tortownicy o śr. 24cm do 30 minut w 180 stopniach.

Nastęnie robimy masę czyli masło ucieramy z cukrem i sokiem wycisniętym z cytryny.

Tort przekładamy kolejno- biszkopt orzechowy- połowa masy cytrynowej- biszkopt jasny- reszta masy cytrynowej- biszkopt orzechowy- dekorujemy polewą i bezami. 

Tagi: Ciasta, torty
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!