Polecamy dzisiaj:

Fasola szparagowa z kiełbasą

Tort ,, Świnki w błocie ''

print Drukuj
Tort ,, Świnki w błocie ''

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
5.0

1 ocena

Ten tort upiekłam dla mojej córki Paulinki z okazji jej 14 urodzin na jej specjalne życzenie. Wyszedł bardzo pyszny i taki lekki. Polecam:)

składniki

Biszkopt:

4 jajka

pół szklanki cukru

pół szklanki mąki ziemniaczanej

pół szklanki mąki tortowej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 

Masa śmietankowa:

2 łyżki żelatyny

cukier puder do smaku

1 szklanka śmietany kremówki 30 %

 

Polewa:

3 łyżki cukru

3 łyżki kakao

3 łyżki masła lub margaryny

odrobina gorącej wody

 

Dodatkowo:

masa cukrowa ( około 30 dag )

barwnik spożywczy różowy i czarny

rurki waflowe nadziewane ( około 40 dag )

sposób przygotowania

1. Biszkopt: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie wsypać cukier i ubić, aż się rozpuści, dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec wsypać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać i przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm  wyłożonej papierem do pieczenia.

2. Następnie biszkopt piec około około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na 2 krążki.

3. Masa śmietankowa: Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i dokładnie wystudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem do smaku, dodać żelatynę i dokładnie ubić.

4. Masą śmietankową przełożyć krążki biszkoptowe, posmarować również boki tortu.

5. Rurki waflowe przyciąć do wysokości tortu, następnie ułożyć je wokół tortu, dociskając lekko do masy śmietankowej. Tort obwiązać wstążeczką, wtedy rurki ładnie nam się ułożą.

6. Świnki: Masę cukrową zabarwić odpowiednio barwnikiem, następnie ulepić z niej świnki.

7. Polewa: Do garnka dać cukier i kakao, dodać odrobinę wody, tak, żeby powstała gęsta papka, dodać masło lub margarynę. Następnie skladniki chwilę gotować na małym ogniu cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i mieszać aż polewa bedzie gęsta i lśniąca.

8. Polewę rozsmarować na wierzchu tortu.

9. Tort odstawić do zastygnięcia polewy. Następnie ułożyć na nim świnki z masy cukrowej.

Ocena:
5.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Zupa cebulowa
Gwiazdka

Zupa cebulowa

Przepis na zupę cebulową, pyszną i zdrową. Zupa cebulowa dobra na kaca? Trzeba wypróbować ten przepis kuchni francuskiej :) 
Przepis na ciasto marchewkowe
Gwiazdka

Przepis na ciasto marchewkowe

Pyszne ciasto marchewkowe, jesienny przebój, którego nie może zabraknąć na naszym stole. Polecam   przepis na ciasto marchewkowe.
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!