Polecamy dzisiaj:

Bigos z młodej kapusty

Tort urodzinowy z czekoladkami.

print Drukuj
Tort urodzinowy z czekoladkami.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
3.5

12 ocen

Polecam bardzo pyszny tort. Wilgotny, czekoladowy i kremowy. Polecam na urodziny lub dla gości.

składniki

Składniki na biszkopty x 3:

2 łyżki cukru

2 jajka

2 łyżki mąki tortowej

1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka kakao

1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej

 

Składniki na krem:

2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )

2 szklanki mleka

20 dag masła 82 %

pół szklanki cukru pudru

2 łyżki mleka w proszku

2 łyżki kakao

 

Dodatkowe składniki:

8 podłużnych czekoladek ( kinder czekoladek )

1 czekoladowe jajko ( kinder jajko )

10 dag czekolady

 

sposób przygotowania

Wykonanie pysznego tortu:

1. Zaczynam od biszkoptów:

Białka ubijam na sztywną pianę, wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piekę około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony dokładnie studzę. W ten sam sposób piekę jeszcze dwa biszkopty.

2. Następnie wykonuję krem:

Budynie rozpuszczam w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowuję i wlewam rozpuszczone budynie, gotuję do zgęstnienia cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzę. Następnie masło ucieram na puszystą masę, dodaję cukier puder i chwilę ucieram, kolejno dodaję mleko w proszku i kakao i dokładnie ucieram. Następnie stopniowo dodaję wystudzony budyń i ucieram, aż krem będzie puszysty i bez grudek.

3. Przekładam i dekoruję tort:

Kilka łyżek kremu odkładam i przekładam do rękawa cukierniczego. Pozostałym kremem przekładam wystudzone krążki biszkoptowe, smaruję również wierzch i boki tortu. Czekoladę łamię na małe kawałki i rozpuszczam ją w kąpieli wodnej, następnie przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję nią boki tortu. Odłożoną masą za pomocą ozdobnej rozetki dekoruję tort. Na koniec układam czekoladki według uznania.

4. Tak wykonany tort chłodzę kilka godzin w lodówce lub całą noc. Po tym czasie kroję, podaję i życzę smacznego.

 

Ocena:
3.5
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Jak zrobić ciasto bananowe
Gwiazdka

Jak zrobić ciasto bananowe

Jak zrobić ciasto bananowe? Bardzo łatwo, sprawdźcie ten prosty przepis na ciasto bananowe. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!