Polecam bardzo pyszny tort. Wilgotny, czekoladowy i kremowy. Polecam na urodziny lub dla gości.
Składniki na biszkopty x 3:
2 łyżki cukru
2 jajka
2 łyżki mąki tortowej
1 mała płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
Składniki na krem:
2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
2 szklanki mleka
20 dag masła 82 %
pół szklanki cukru pudru
2 łyżki mleka w proszku
2 łyżki kakao
Dodatkowe składniki:
8 podłużnych czekoladek ( kinder czekoladek )
1 czekoladowe jajko ( kinder jajko )
10 dag czekolady
Wykonanie pysznego tortu:
1. Zaczynam od biszkoptów:
Białka ubijam na sztywną pianę, wsypuję cukier i ubijam do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodaję żółtka i chwilę ubijam. Na koniec wsypuję obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszam. Ciasto przekładam do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt piekę około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony dokładnie studzę. W ten sam sposób piekę jeszcze dwa biszkopty.
2. Następnie wykonuję krem:
Budynie rozpuszczam w połowie zimnego mleka, pozostałe mleko zagotowuję i wlewam rozpuszczone budynie, gotuję do zgęstnienia cały czas mieszając. Ugotowany budyń dokładnie studzę. Następnie masło ucieram na puszystą masę, dodaję cukier puder i chwilę ucieram, kolejno dodaję mleko w proszku i kakao i dokładnie ucieram. Następnie stopniowo dodaję wystudzony budyń i ucieram, aż krem będzie puszysty i bez grudek.
3. Przekładam i dekoruję tort:
Kilka łyżek kremu odkładam i przekładam do rękawa cukierniczego. Pozostałym kremem przekładam wystudzone krążki biszkoptowe, smaruję również wierzch i boki tortu. Czekoladę łamię na małe kawałki i rozpuszczam ją w kąpieli wodnej, następnie przekładam do rękawa cukierniczego i dekoruję nią boki tortu. Odłożoną masą za pomocą ozdobnej rozetki dekoruję tort. Na koniec układam czekoladki według uznania.
4. Tak wykonany tort chłodzę kilka godzin w lodówce lub całą noc. Po tym czasie kroję, podaję i życzę smacznego.
Tort urodzinowy z czekoladkami.
Sałatka ziemniaczana do grilla
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu