Polecamy dzisiaj:

Idealny sernik na jesień

Tort z pianką i owocami

print Drukuj
Tort z pianką i owocami

Agnieszka L.

liczba porcji Liczba porcji 20
Ocena:
0.0

0 ocen

Wyśmienity torcik na letnią porę idealny!

składniki

Biszkopt:

10 jaj

10 łyżek cukru

2 łyżki kakao

8 łyżek mąki

2 łyżeczki proszku do pieczenia

Biszkopt jasny:

4 jaja

4 łyżki mąki

4 łyżki cukru

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa:

6 łyżek cukru

1 masło

Spirytus do smaku

0,5 litra mleka

1 łyżka mąki pszennej

1 budyń śmietankowy

6 żółtek

Pianka:

50 dag śmietanki

2 łyżki cukru pudru

60 dag serka homogenizowanego

2 galaretki cytrynowe

1 szkl wody

Dodatkowo:

1 galaretka czerwona

1 galaretka pomarańczowa

Owoce: brzoskwinie, ananasy, winogrono

sposób przygotowania

Biszkopt:

Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem. Wlewamy żółtka. Wsypujemy kakao, proszek do pieczenia i mąkę pszenną. Mieszamy i pieczemy dwa placki w 180 stopniach do 25 minut w foremce 25/36. W każdym po wystudzeniu wykrawamy kółka.

Biszkopt jasny:

Robimy tak samo jak biszkopt, ale po wystudzeniu nie wycinamy kółeczek.

Masa:

W niedużej ilości mleka rozrabiamy mąkę pszenną, żółtka i budyń w proszku. Resztę mleka zagotowujemy i wlewamy do gotującego się mleka. Gotujemy do stężenia. Studzimy i ucieramy z masłem. Dodajemy spirytus do smaku.

Pianka:

Śmietankę ubijamy pod koniec ubijania dodajemy cukier puder i serek. Miksujemy. Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy i gdy zaczną tężeć dodajemy do masy serowej.

Przełożenie gotowego ciasta:

Biszkopt jasny- masa- biszkopt ciemny w otwory dajemy owoce i tężejącą galaretkę czerwoną przygotowaną wg. przepisu na opakowaniu- pianka- biszkopt ciemny w otwory dajemy owoce i tężejącą galaretkę pomarańczową

Tagi: Z galaretką
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 20
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Idealny sernik na jesień
Gwiazdka

Idealny sernik na jesień

Za oknem już prawdziwa jesień. To czas ciepłych i aromatycznych naparów, imbiru, herbat i wszystkiego, co nas rozgrzeje w chłodne dni. Więcej czasu spędzamy teraz w domu, dlatego warto umilić sobie ten jesienny czas słodkim akcentem. Jesień to również okres na konkretne owoce i warzywa. Na targach widoczne są jabłka, gruszki i dynie. Dynia to niemal symbol październikowego miesiąca, za sprawą czasu występowania oraz Halloween, które świętowane jest na koniec miesiąca. Zachęcamy Was do przygotowania pysznego sernika dyniowego, który sprawdzi się idealnie na podwieczorek czy na imprezę.
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!