Warstwowiec smakowy

Warstwowiec smakowy

Ocena: ★

1 Ocen

portions

Ilość porcji: 20

Pyszne ciasto wielowarstwowe, można powiedzieć, że to tort! Jest bardzo miękkie i  smaczne ciasto przełożone jabłkami. Polecam mój przepis na to ciasto!

Składniki:

  • Ciasto orzechowe:
  • 10 dag margaryny
  • 5 dag mielonych orzechów włoskich
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 jaja
  • 10 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto makowe:
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 jaja
  • 10 dag mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki maku
  • Ciasto kokosowe:
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 10 dag mąki
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • Ciasto kakaowe:
  • 10 dag margaryny
  • 10 dag cukru pudru
  • 2 jaja
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka kakao
  • 10 dag mąki
  • Jabłka: 3,20 kg jabłek
  • 2 galaretki truskawkowe
  • Cukier do smaku

Sposób przygotowania:

Przepis na innego rodzaju tort, kilka warstw pysznego ciasta:

  1. Ciasto orzechowe, ciasto makowe, ciasto kokosowe i ciasto kakaowe robimy następujaco margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami.
  2. Dodajemy resztę podanych składników i pianę z białek. Pieczemy ciasta osobno w formie 25/36 około 25 minut w 180 stopniach.
  3. Przygotowujemy jabłka obieramy je i scieramy na tarce a następnie smażymy i mieszamy z galaretka mi gdy już dość zmiękną. Dosładzamy cukrem.
  4. Przełożenie gotowego ciasta: na spodzie ciasto orzechowe- jabłka- ciasto makowe- jabłka- ciasto kakaowe- jabłka- ciasto kokosowe- dekoracja cukrem pudrem. 

Pyszny tort gotowy!

Smacznego!

Autor: aga-27

Polecamy nasze przepisy