Polecamy dzisiaj:

Placki ziemniaczane przekładane sosem grzybowym

Szpinakowy torcik z twarożkiem, warzywami i jajkiem.

print Drukuj
Szpinakowy torcik z twarożkiem, warzywami i jajkiem.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 8
Ocena:
5.0

1 ocena

Taki torcik to ja bardzo polecam, wytrawny i bardzo syty. Dla gości lub na śniadanie.
składniki
Składniki na ciasto: 2 jajka 20 dag szpinaku ( mrożonego i rozdrobnionego ) 1 łyżeczka soli pół szklanki oleju rzepakowego pół szklanki mąki krupczatki pół szklanki mąki pszennej półtorej łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowe składniki: 2 łyżki śmietany 12 % 25 dag sera białego ( półtłustego ) pół pęczka rzodkiewek pół pęczka szczypiorku kawałek dojrzałego awokado sól do smaku sok z cytryny 3 jajka
sposób przygotowania
Wykonanie ciasta: Najpierw szpinak rozmrażam i bardzo dokładnie odciskam z namiaru wody. Następnie jajka miksuję mikserem na puszystą masę, następnie wlewam olej i chwilę miksuję. Następnie wsypuję obie mąki i proszek do pieczenia i sól, miksuję na najmniejszych obrotach, na koniec dodaję odciśnięty szpinak i nadal miksuję do dokładnego połączenia się wszystkich składników. Tak wykonane ciasto przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy około 18 cm. Piekę je około 30 - 35 minut w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Ciasto oczywiście sprawdzam suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone ciasto dokładnie studzę i przekrawam je na dwa krążki. Wykonanie nadzienia: Jajka gotuję na twardo, dokładnie studzę i obieram ze skorupek, następnie kroję w plasterki. Szczypiorek i rzodkiewki myję i osuszam, następnie połowę rzodkiewek kroję w plasterki, a drugą połowę w drobną kosteczkę. Szczypiorek drobno siekam. Awokado wydrążam łyżką ( potrzebuję tak około 2 - 3 łyżki miąższu ), skrapiam go sokiem z cytryny i rozcieram widelcem. Przekładanie: Ser biały rozcieram ze śmietaną i solę do smaku ( 2- 3 łyżki odkładam ), do serka daję pokrojone w kostkę rzodkiewki i połowę szczypiorku, dokładnie mieszam. Następnie przekrojone krążki ciasta przekładam serkiem. Do odłożonego sera dodaję awokado i dokładnie mieszam, następnie smaruję nim wierzch ciasta. Na koniec ciasto dekoruję plasterkami jajek, rzodkiewki i posypuję szczypiorkiem. Podanie: Tak przygotowany torcik odstawiam co najmniej na godzinę do stężenia, można odłożyć do lodówki lub w chłodne miejsce. Po tym czasie kroję, podaję i życzę smacznego.
Tagi: Warzywa
Autor:
Ocena:
5.0
Liczba porcji 8
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Gwiazdka

Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki

Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybierz odpowiedni ekspres do kawy. Do najlepiej ocenianych sprzętów należą modele marki DeLonghi. Nawiązują do włoskich tradycji przygotowywania doskonałego espresso, ale sprawdzą się również dla miłośników kaw z puszystą pianką!
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Gwiazdka

Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki

Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji. Współpraca z takim partnerem staje się kluczowym elementem sukcesu w dziedzinie cukiernictwa, zapewniając dostęp do różnych produktów, korzystnych cen oraz wsparcia specjalistów branżowych. Dzięki temu można znacznie lepiej rozwijać swoje przedsięwzięcia, tworząc wyjątkowe i konkurencyjne wyroby cukiernicze. Aby dowiedzieć się więcej na ten temat, koniecznie przeczytaj ten artykuł!
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Gwiazdka

Pyszne zawijańce z rodzynkami

Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Gwiazdka

Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję

Zdrowe i smaczne sałatki od niepamiętnych czasów goszczą już na naszym stole. Okazuje się, że część z nich stała się nawet klasycznym wyznacznikiem polskiej kuchni. Mowa tu w szczególności o tradycyjnej sałatce jarzynowej, która jest prostym i szybkim daniem na dosłownie każdą okazję! Sprawdź więc jak możesz ją przygotować i kiedy sprawdzi się ona najlepiej! Sałatka jarzynowa - klasyka gatunku, którą może przygotować każdy! Co będzie potrzebne do przygotowania sałatki jarzynowej?Sałatka jarzynowa składa się głównie ze świeżych warzyw oraz przypraw, które nadają jej charakterystycznegosmaku.
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!