Torcik cytrynowo-ananasowy.


Ocena: ★ ★ ★ ★ ★
0 Ocen

Ilość porcji: 12
Jest to niezwykle pyszny torcik, lekko orzeźwiający za sprawą cytrynowej galaretki i soku z cytryny. Wprost nie można się od niego oderwać. Polecam ten przepis.
Składniki:
Biszkopt:
pół szklanki cukru
5 jajek
pół szklanki mąki ziemniaczanej
pół szklanki mąki tortowej
szczypta soli
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa cytrynowa:
1 żółtko
2 jajka
1 galaretka cytrynowa
pół szklanki cukru
2 kostki masła ( po 20 dag każda )
sok z cytryny ( według uznania )
Dodatkowo:
1 puszka ananasów
1 galaretka cytrynowa
6 łyżek wiórek kokosowych
Sposób przygotowania:
1. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się, dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec wsypać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.
2. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić i przekroić na dwa krążki.
3. Przygotować krem: Jajka i żółtko wbić do miski, dodać cukier, miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą, następnie masę ubijać aż będzie gęsta, zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać do wystygnięcia masy i zgęstnienia. Moja rada jest taka, że możemy miskę z kremem jajecznym włożyć do drugiej z zimną wodą i ubijać, aż krem będzie zimny.
4. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do lekkiego stężenia.
5. Masła ucierać na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać krem jajeczny i ucierać. Do puszystej masy dodać tężejącą galaretkę i dokładnie utrzeć. Na koniec dodać sok z cytryny według uznania. Utrzeć.
6. Masą przełożyć krążki biszkoptowe, posmarować również boki i wierzch tortu.
7. Boki tortu obtoczyć wiórkami kokosowymi.
8. Ananasy dokładnie osączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na wierzchu tortu.
9. Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą wylać na ananasy.
10. Torcik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie kroić i podawać.
Autor: babeczka35
Polecamy również

Torcik czekoladowo - wiśniowy
Przepis na torcik, na ciasto, które jest pyszne i wilgotne z dodatkiem kwaśnych wiśni. Sprawdzony przepis na tort...
Torcik cytrynowo-ananasowy.
Jest to niezwykle pyszny torcik, lekko orzeźwiający za sprawą cytrynowej galaretki i soku z cytryny. Wprost nie można si...
Torcik czekoladowo-kawowy
Torcik przygotowujemy w małej okrągłej foremce. Jego przygotowanie, wbrew pozorom, nie jest trudne, a efekt znakomity....
Tort "ząb"
Tort z bitą śmietaną i ozdobami z lukru plastycznego.
Ciasto czekoladowe z musem kawowym i bananami
Ciasto czekoladowe z musem kawowym i bananami- brak słów na to ciasto tak jest pyszne!Zobacz więcej przepisów na:
Tort

Ostatnio dodane

Warszawa stawia na zdrowie
Warszawa stawia na zdrowie – dieta pudełkowa od Wygodna Dieta pokazuje, że można jeść smacznie, zdrowo, a także oszczędz...
Jak zrobić kluski na parze
Oto jak zrobić domowe kluski na parze. Przepis na pampuchy jest prosty, a efekt wyśmienity. Polecam p...
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Jak najlepiej rozpocząć dzień? Filiżanką ulubionej kawy! Jeśli chcesz co rano rozkoszować się aromatycznym napojem, wybi...
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Hurtownia cukiernicza to nie tylko miejsce, gdzie można nabyć podstawowe składniki, ale także źródło inspiracji....
Pyszne zawijańce z rodzynkami
Oto przepis na pyszne zawijańce z rodzynkami, cynamonowe, bardzo dobre.