Torcik cytrynowo-ananasowy.

Torcik cytrynowo-ananasowy.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Jest to niezwykle pyszny torcik, lekko orzeźwiający za sprawą cytrynowej galaretki i soku z cytryny. Wprost nie można się od niego oderwać. Polecam ten przepis.

Składniki:

Biszkopt:

pół szklanki cukru

5 jajek

pół szklanki mąki ziemniaczanej

pół szklanki mąki tortowej

szczypta soli

2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

 

Masa cytrynowa:

1 żółtko

2 jajka

1 galaretka cytrynowa

pół szklanki cukru

2 kostki masła ( po 20 dag każda )

sok z cytryny ( według uznania )

 

Dodatkowo:

1 puszka ananasów

1 galaretka cytrynowa

6 łyżek wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

1. Przygotować biszkopt: Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo wsypywać cukier i ubijać do całkowitego rozpuszczenia się, dodać żółtka i chwilę poubijać. Na koniec wsypać obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.

2. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Wystudzić i przekroić na dwa krążki.

3. Przygotować krem: Jajka i żółtko wbić do miski, dodać cukier, miskę umieścić na garnku z gotującą się wodą, następnie masę ubijać aż będzie gęsta, zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać do wystygnięcia masy i zgęstnienia. Moja rada jest taka, że możemy miskę z kremem jajecznym włożyć do drugiej z zimną wodą i ubijać, aż krem będzie zimny.

4. Galaretkę rozpuścić w szklance wody i odstawić do lekkiego stężenia.

5. Masła ucierać na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać krem jajeczny i ucierać. Do puszystej masy dodać tężejącą galaretkę i dokładnie utrzeć. Na koniec dodać sok z cytryny według uznania. Utrzeć.

6. Masą przełożyć krążki biszkoptowe, posmarować również boki i wierzch tortu.

7. Boki tortu obtoczyć wiórkami kokosowymi.

8. Ananasy dokładnie osączyć z zalewy, pokroić na mniejsze kawałki i ułożyć na wierzchu tortu.

9. Galaretkę przygotować  według przepisu na opakowaniu, odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą wylać na ananasy.

10. Torcik wstawić do lodówki do całkowitego stężenia. Po tym czasie kroić i podawać.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy