Kulki kokosowe:
Dodatkowo:
Przepis na torcik makowo-kokosowy:
1. Biszkopt: Mak sparzamy, osączamy na sicie i mielimy w maszynce.
2. Białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujemy cukier i ubijamy do rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy, na koniec wsypujemy mąkę i proszek do pieczenia, dodajemy mak i delikatnie mieszamy.
3. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie pieczemy około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Upieczony i wystudzony biszkopt przekrawamy na dwa krążki.
4. Masa: Budynie rozpuszczamy w pół szklanki mleka. Resztę mleka zagotowujemy, wlewamy rozpuszczone budynie i gotujemy do zgęstnienia, cały czas mieszając. Następnie budyń dobrze studzimy.
5. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, następnie stopniowo dodajemy ostudzony budyń i dokładnie ucieramy.
6. Kilka łyżek masy odkładamy do dekoracji i posmarowania wierzchu ciasta. Masą przekładamy biszkopt makowy. Wierzch smarujemy odłożoną masą, a wokół torcika wyciskamy rozetki.
7. Kulki: Wiórki kokosowe mieszamy z mąką ziemniaczaną. Mleko zagotowujemy z cukrem, wsypujemy wiórki, zagotowujemy cały czas mieszając. Z ciepłej masy formujemy kuleczki i obtaczamy je w wiórkach kokosowych.
8. Kuleczki kokosowe układamy na rozetkach.
9. Tak przygotowany torcik oprószamy płatkami kokosowymi.
10. Torcik schłodzamy w lodówce. Gotowy kroimy i podajemy.
Pyszny torcik gotowy. Nic tylko jeść:) Smacznego.
Tort z ciasta bananowego bez cukru
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu