Polecamy dzisiaj:

Dwa sposoby na sernik z bezą

Torcik makowo-orzechowy z masą kajmakową.

print Drukuj
Torcik makowo-orzechowy z masą kajmakową.

Izabela S.

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Pyszny, puszysty i bardzo słodki. Sprawdzi się również jako tort na urodziny. Zapraszam:)

składniki

Biszkopt makowy:

pół szklanki cukru

3 jajka

12 dag mąki pszennej

1 szklanka suchego zmielonego maku

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 


Biszkopt orzechowy:

pół szklanki cukru

4 jajka

pół szklanki zmielonych orzechów włoskich

pół szklanki mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

 


Masa kajmakowa:

1 puszka gotowego masy krówkowej (40 dag )

2 szklanki śmietany kremówki 30 %

4 łyżki żelatyny

 

Dodatkowo:

wiórki kokosowe do posypania tortu

sposób przygotowania

1. Wykonanie biszkoptu makowego: Białka należy ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie stopniowo wsypywać cukier i ubijać, dodać żółtka i chwilę ubijać. Na koniec dodać mąkę, proszek do pieczenia i mak. Delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy 25 cm. Piec około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić i przekroić na dwa krążki.

2. Wykonanie biszkoptu orzechowego: Biszkopt orzechowy należy wykonać w ten sam sposób jak makowy. Upieczony wystudzić i przekroić na dwa krążki.

3. Wykonanie masy: Żelatynę należy rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno, stopniowo dodawać masę krówkową i ubijać, następnie dodać wystudzoną żelatynę i dokładnie miksować.

4. Przełożenie: Przygotowaną masą należy przełożyć krążki biszkoptów. Posmarować również wierzch i boki tortu. Tort obsypać wiórkami kokosowymi. Gotowy tort wstawić do lodówki do schłodzenia, najlepiej na całą noc.

5. Podanie: Po tym czasie tort pokroić i podawać. Smacznego.

Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu
Gwiazdka

Jak ugotować brokuła czyli cyma na talerzu

Jak ugotować brokuła? Jakie właściwości ma brokuł? Dlaczego warto jeść brokuły? zapraszamy do naszego artykułu o tym pysznym i zdrowym warzywie 
Dwa sposoby na sernik z bezą
Gwiazdka

Dwa sposoby na sernik z bezą

Sernik z bezą to fantastyczna wariacja łącząca kruchy spód, kremowe wnętrze sernika i niezwykle słodkie zwieńczenie, jakim jest piankowy top. Można śmiało stwierdzić, że to ulubione ciasto wszystkich Polaków i jest najchętniej przygotowywane na uroczystości. Nie trzeba się zastanawiać dlaczego, bo oprócz fantastycznego smaku, niezwykle pięknie prezentuje się na każdym stole.  Istnieje kilka sposobów na wykorzystanie bezowego wierzchu. Największą popularnością cieszy się tak zwany    sernik z rosą, którego wierzch jest miękki a pod wpływem czasu i temperatury, pojawiają się na nim kropelki słodkiej wody, stanowiąc dodatkową dekorację.
Łatwy przepis na tiramisu
Gwiazdka

Łatwy przepis na tiramisu

Przepis na tiramisu    czyli wspaniały włoski deser. Polecam mój przepis na tiramisu, bo jest naprawdę łatwy. A deser doskonały mozna powiedziec :)
Lazania z mięsem mielonym
Gwiazdka

Lazania z mięsem mielonym

Przepis na lazanię z mięsem mielonym. Efekt przepyszny, polecam przepis na lazanię każdemu. Smacznego :)
Sernik na szpinakowym spodzie
Gwiazdka

Sernik na szpinakowym spodzie

Wielkanoc dla Polaków, to święto kojarzące się wiosną, odrodzeniem i pysznym jedzeniem, którego nie może zabraknąć podczas spotkań z rodziną. Wielokrotnie zastanawiamy się, jakimi smakami możemy zaskoczyć naszych gości, by zachować tradycję, ale również wnieść odrobinę nowoczesności. Pośród klasycznych ciast świąt Wielkiej Nocy, możemy wymienić babki, mazurki, makowce, ale także na liście nie może zabraknąć sernika, jako ciasta o wielu wariacjach. 
Serowe wrapy z boczkiem
Gwiazdka

Serowe wrapy z boczkiem

Doskonały przepis na ketowrapy, keto serowe wrapy z boczkiem. Doskonałe w diecie keto, pyszne i wspaniałe. Polecam  przepis na serowe keto wrapy!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!