Torcik śmietankowo-czekoladowy.

Torcik śmietankowo-czekoladowy.

Ocena: ☆

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 12

Pyszny i lekki torcik. Z powodzeniem możemy go upiec na urodziny lub dla gości.

Składniki:

Biszkopt:

2 łyżki kakao

2 łyżeczki proszku do pieczenia

2 łyżki mąki ziemniaczanej

1 szklanka mąki pszennej

5 jajek

 

Masa z białą czekoladą:

pół tabliczki białej czekolady ( 5 dag )

1 łyżka żelatyny

1 szklanka śmietany kremówki 30%

 

Masa z mleczną czekoladą:

pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )

1 łyżka żelatyny

1 szklanka śmietany kremówki 30%

 

Dodatkowo:

pół tabliczki białej czekolady ( 5 dag )

pół tabliczki mlecznej czekolady ( 5 dag )

1 wiśniowa galaretka

Sposób przygotowania:

1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę, następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka. Obie mąki przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy z ubitymi jajkami. Ciasto przekładamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, o średnicy około 25 cm. Pieczemy około 30 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony biszkopt studzimy i przekrawamy na dwa krążki.

2. Biała masa: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i wystudzimy. Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej, następnie studzimy. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy wystudzoną żelatynę i czekoladę, następnie dokładnie ubijamy.

3. Tak przygotowaną masę śmietankową przekładamy na jeden biszkopt i wstawiamy do lodówki do stężenia.

4. Galaretkę rozpuszczamy według przepisu na opakowaniu i odstawiamy do stężenia, lekko tężejącą wykładamy na masę i przykrywamy drugim krążkiem biszkoptowym.

5. Masa z mlecznej czekolady: Masę z mleczną czekoladą wykonujemy tak samo jak białą masę. Następnie smarujemy nią cały torcik.

6. Czekolady ścieramy każdą osobno na tarce o dużych oczkach i dekorujemy torcik. Następnie wstawiamy do lodówki do stężenia, najlepiej na całą noc.

7. Gotowy stężony torcik kroimy i podajemy. Smacznego.

Autor: babeczka35

Polecamy nasze przepisy