Tort auto

Tort auto

Ocena:

0 Ocen

portions

Ilość porcji: 10

Tort nadaje się idealnie na urodziny dziecka.

Składniki:

Biszkopt:
- 4 całe jajka,
- 1 szklanka cukru
- 1/2 szklanki mąki tortowej
- 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Poncz:
- 1/3 szklanki przegotowanej wody
- kilka kropli olejku np. migdałowego

Krem:
- ok. 750 ml śmietany 30%
- 5 opakowań śmietan fix

Masa maślana do posmarowania tortu i mocowania dekoracji:
- 1 szklanka cukru pudru
- 2 kostki masła
- 2 opakowania cukru waniliowego
- sok z połowy cytryny

Dekoracja:
- ok. 500 g lukru plastycznego
- 5 okrągłych ciemnych ciastek
- biały pisak cukrowy
- kilka cukierków typu lentilki
- czekoladowe literki

Sposób przygotowania:

Biszkopt

Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę (ja użyłam miksera na najwyższych obrotach). Do piany dosypywać stopniowo wymieszaną mąkę z proszkiem do pieczenia - na najniższych obrotach miksera. Krótko ubijać dalej, aż masa się połączy z mąką. Wylać masę do okrągłej tortownicy (u mnie średnica 26cm) posmarowanej tłuszczem i posypanej mąką. Piec łącznie ok. 35-40 min, najpierw w temperaturze 160 stopni, a jak ciasto wyrośnie podwyższyć temperaturę do 190 stopni. Upieczony biszkopt wystudzić.

 

 

Wykrawanie biszkoptu

Całkiem zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 3 placki. Następnie (okrągłe placki leżą jeden na drugim) kroimy biszkopt:

-  obu boków okrągłego biszkoptu odkrawamy paski grubości ok. 3-4 cm;

- pozostaje nam pas biszkoptu o zaokrąglonych końcach;

- z odciętych kawałków jeszcze odkrawamy po jednej trójkątnej końcówce (te końcówki nie będą nam potrzebne).

Odkrojone boki biszkoptu stanowić będą „budę” auta.

Nasączamy biszkopt ponczem przygotowanym z podanych składników.

 

 

 

 

Bita śmietana - ubijamy śmietanę 30% dosypując śmietan fix do uzyskania sztywnej konsystencji. Bitą śmietaną przekładamy duże części biszkoptów, od których odkrajaliśmy boki.

 

Osobno tworzymy budę auta - przekładamy bitą śmietaną części odkrojone i stawiamy je pionowo na większy posmarowany wcześniej biszkopt (łącznie jest to 6 kawałków ciasta), tzn. smarujemy bitą śmietaną kawałek górnego białego biszkopta i przyklejamy budę.

 

Masa maślana

Ucieramy masło na puszystą masę. Dodajemy stopniowo cukier puder, cukier waniliowy i sok z cytryny. Ucieramy aż masa będzie gładka. Gotową masą smarujemy nasze auto od góry i po bokach. Masa maślana pozwoli na dokładne ułożenie na torcie lukru plastycznego. Zostawmy troszkę masy maślanej do przyklejenia dekoracji na gotowym torcie.

 

Ozdabianie

Mamy już prawie gotowe auto - brakuje karoserii. Lukier plastyczny dokładnie ugniatamy. Rozwałkowujemy go na cienki placek (grubości 3-4 mm). Lukier ostrożnie przekładamy na tort. Formujemy autko lekko dociskając lukier i likwidując pęcherze powietrza. Nadmiar lukru odcinamy ostrym nożem. Póki lukier jest wilgotny, możemy go dowolnie ozdobić. Masą maślaną przyklejamy lentilki jako światła w aucie z przodu i z tyłu. Okrągłe ciastka przyklejamy jako koła auta, nie zapominając o kole zapasowym z tyłu. Pisakiem malujemy drzwi i szyby. Literki układamy w dowolny napis.

Tort wstawiamy do lodówki na kilka godzin.

Autor: marta625

Polecamy nasze przepisy