- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki mąki pszennej tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na sztuczny lód:
- 50 ml wody
- 1 szklanka cukru
- kropla niebieskiego barwnika spożywczego
dodatkowo:
- 500 ml śmietanki 36%
- 3 opakowania śmietanfix
- opcjonalnie cukier puder
- borówki, małe winogrona bezpestkowe
- śnieżynki wycięte z niebieskiego lukru plastycznego
- figurki księżniczek
- literki wycięte z niebieskiego lukru plastycznego
Jajka z cukrem ubić na pianę mikserem. Dodać wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką.
Piec biszkopt w okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut (należy sprawdzić patyczkiem).
w garnuszku lub na patelni zagotować wodę, wsypać cukier, nie mieszać. Gotować na malutkim ogniu bez mieszania. Jeśli mamy termometr, należy podgrzać cukier do 150 stopni. Jeśli gotujemy bez termometru, obserwujemy masę, jeśli zacznie ciemnieć, szybko ściągamy garnek z gazu.
Dodać kroplę barwnika dopiero po ściągnięciu z ognia, wymieszać. Wylać na płaską blaszkę wyłożoną pergaminem. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Kiedy masa stężeje, można ją połamać na odpowiednie kawałki.
3. Przełożenie
Mocno schłodzoną śmietankę ubić z 2 opakowaniami śmietanfix i ewentualnie cukrem pudrem.
Owoce dokładnie umyć i wysuszyć.
Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Przekładać bitą śmietaną, a na niej układać owoce.
Górną warstwę tortu pokryć bitą śmietaną, boki również posmarować śmietaną. Ostatnim opakowaniem śmietanfixu posypać boki i górę tortu. Na wierzchu i bokach układać śnieżynki z lukru oraz napis. Ustawić księżniczki oraz połamany jadalny lód.
Tort z ciasta bananowego bez cukru
Szpinakowy torcik z twarożkiem, warzywami i jajkiem.
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu