Polecamy dzisiaj:

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Tort kraina lodu

print Drukuj
Tort kraina lodu

Marta

liczba porcji Liczba porcji 12
Ocena:
0.0

0 ocen

Smaczny tort biszkoptowy z motywem bajkowym

składniki

biszkopt:
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- pół szklanki mąki pszennej tortowej
- pół szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

na sztuczny lód:
- 50 ml wody
- 1 szklanka cukru
- kropla niebieskiego barwnika spożywczego

dodatkowo:
- 500 ml śmietanki 36%
- 3 opakowania śmietanfix
- opcjonalnie cukier puder
- borówki, małe winogrona bezpestkowe
- śnieżynki wycięte z niebieskiego lukru plastycznego
- figurki księżniczek
- literki wycięte z niebieskiego lukru plastycznego

sposób przygotowania
  1. Biszkopt:

Jajka z cukrem ubić na pianę mikserem. Dodać wymieszane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszać łyżką.
Piec biszkopt w okrągłej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w temp. 180 stopni przez ok. 20 minut (należy sprawdzić patyczkiem).

  1. Sztuczny lód:

w garnuszku lub na patelni zagotować wodę, wsypać cukier, nie mieszać. Gotować na malutkim ogniu bez mieszania. Jeśli mamy termometr, należy podgrzać cukier do 150 stopni. Jeśli gotujemy bez termometru, obserwujemy masę, jeśli zacznie ciemnieć, szybko ściągamy garnek z gazu.
Dodać kroplę barwnika dopiero po ściągnięciu z ognia, wymieszać. Wylać na płaską blaszkę wyłożoną pergaminem. Zostawić do całkowitego ostygnięcia. Kiedy masa stężeje, można ją połamać na odpowiednie kawałki.

3. Przełożenie

Mocno schłodzoną śmietankę ubić z 2 opakowaniami śmietanfix i ewentualnie cukrem pudrem.

Owoce dokładnie umyć i wysuszyć.

Zimny biszkopt przekroić wzdłuż na 3 części. Przekładać bitą śmietaną, a na niej układać owoce.
Górną warstwę tortu pokryć bitą śmietaną, boki również posmarować śmietaną. Ostatnim opakowaniem śmietanfixu posypać boki i górę tortu. Na wierzchu i bokach układać śnieżynki z lukru oraz napis. Ustawić księżniczki oraz połamany jadalny lód.

Tagi: Lekki tort
Autor:
Ocena:
0.0
Liczba porcji 12
polecamy
polecamy
ostatnio dodane
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Gwiazdka

Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety

Dzisiaj na półkach sklepowych można znaleźć szeroką gamę typów kaw, oferujących zróżnicowane smaki i aromaty.Napój uzyskiwany z ziaren kawowca zdobył na tyle dużą popularność, że dla wielu osób dzień bez kawy jest trudny do wyobrażenia. Różnorodność napojów kawowych jest tak ogromna, że każdy może odkryć idealną, włoską kawę, którą się zachwyci!
Hummus z ciecierzycy
Gwiazdka

Hummus z ciecierzycy

Pysznie kremowa pasta z ciecierzycy i sezamu czyli hummus. Popularne danie z kuchni bliskiego wschodu, które na dobre zadomowiło się na stołach całego świata. Ten przepis jest prosty a efekt dużo lepszy od gotowego rozwiązania ze sklepu!
Sałatka ziemniaczana do grilla
Gwiazdka

Sałatka ziemniaczana do grilla

Jak zrobić sałatkę ziemniaczaną na grilla? Zobaczcie przepis na pyszną sałatkę, która idealnie pasuje do grilla. Smacznego!
Wiosenne śniadanie
Gwiazdka

Wiosenne śniadanie

Jak zrobić sałatkę z jajkiem, ogórkiem i rzodkiewką? Oto pyszne wiosenne śniadanie z jajkami, świeżymi ogórkami i rzodkiewką.
Jak zrobić bruschettę
Gwiazdka

Jak zrobić bruschettę

Oto przepis, jak zrobic bruschettę, czyli tradycyjną włoską przekąskę. Pyszna i włoska, czego chcieć więcej? :)
Jak zrobić sernik na kruchym spodzie
Gwiazdka

Jak zrobić sernik na kruchym spodzie

Sernik na kruchym spodzie to pyszne ciasto z serem, które składa się z dwóch warstw - spodu z ciasta kruchego i masy serowej. Oto    przepis na sernik na kruchym spodzie!
Lubisz nasze przepisy? Polub WszelkiePrzepisy.pl na Facebooku!