- 8 jaj
- 250 g cukru pudru
- 250 g maku
- laska wanilii
- 1 łyżka płynnego miodu
- 60 g bułki tartej
- olejek migdałowy
Ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej
- 1 jajo
- 50 g cukru
- 100 g masła
Do przełożenia:
- kwaskowy dżem (np. wiśniowy, agrestowy)
- 2 kostki masła
- 1 puszka masy kajmakowej
Do dekoracji:
- opakowanie draży kakaowych
- orzechy włoskie
- posypka czekoladowa
Dodatkowo:
- masło/margaryna i bułka tarta do formy
- mleko do sparzenia maku
1.Kruche ciasto: Z podanych składników zagnieść jednolite ciasto. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto wykleić na dnie tortownicy i nakłuć widelcem. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15-20 min, do zarumienienia, w temp. 180 stopni C. Pozostawić do ostygnięcia.
2. Ciasto makowe: Mak sparzyć w mleku. Osączyć i dwukrotnie zmielić. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Oddzielić żółtka od białek. Żółtka zmiksować z cukrem pudrem i ziarenkami wanilii na jasną, puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę w osobnej misce. Na masę z żółtek wyłożyć: pianę z białek, zmielony mak, bułkę tartą, miód i parę kropli olejku migdałowego. Delikatnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą. Piec ok. 40-50 min. (do suchego patyczka) w temperaturze 180 stopni C. Pozostawić do ostygnięcia, a następnie przeciąć na 3 krążki.
3. Masa do przełożenia i dekoracji: Utrzeć masło. Cały czas ucierając, dodawać masę kajmakową do całkowitego, dokładnego połączenia składników.
4. Wykończenie: Ciasto kruche ułożyć na paterze. Przekładać krążkami ciasta makowego, kremem i dżemem (krem i dżem w dowolnej kolejności). Najważniejsze jest, aby kruche ciasto znalazło się na dole tortu. Wierzch tortu oraz boki posmarować kremem kajmakowym. Udekorować drażami, posypką i orzechami. Tort powinien poleżakować trochę w lodówce przed podaniem.
Tort z ciasta bananowego bez cukru
Ekspresy ciśnieniowe De'Longhi: domowa kawiarnia w zasięgu ręki
Hurtownia cukiernicza: miejsce, dzięki któremu stworzysz unikatowe wypieki
Sałatka jarzynowa - proste i szybkie danie na każdą okazję
Espresso, latte czy flat white? Poznaj rodzaje kaw i ich sekrety
Jeśli chcesz dodać przepis lub skontaktować się z redakcją pisz na adres: kontakt@wszelkieprzepisy.pl
Wysyłając przepis akceptujesz regulamin serwisu